Kot so še sporočili s urada predsednika republike, je Pahor opozoril, da je prava pot k spremembam najprej s predstavitvijo predlogov pred pristojnim odborom parlamenta in nato predstavitev vladi oziroma predsednici vlade. Sogovornikom je še zatrdil, da bo v okviru svojih pristojnosti poskušal pomagati pri vseh rešitvah, ki bodo boljše za zagotavljanje dostopnosti zdravstva za ljudi.

Urejanje vprašanja zdravstva, njegove dostopnosti, delovanja zdravstvenega sistema in skrbi za paciente so sicer po Pahorjevem prepričanju med najpomembnejšimi vprašanji prihodnosti in pričajo tako o tem, kakšne so potrebe in pričakovanja posameznikov, kot tudi, ali pa morda še bolj, kako se bo v prihodnje razvijala naša družba.

Na iniciativi so sestanek označili kot konstruktiven. Kot je za STA povedal vodja iniciative Danijel Bešič Loredan, so se s predsednikom na uro in pol trajajočem sestanku med drugim pogovarjali o primeru brežiške zdravnice Nade Cesarec, ki je bila zaradi opustitve zdravniške pomoči obsojena na polletno zaporno kazen. Pahorja so prosili, naj zdravnico pomilosti, saj je bila ta po Bešič Loredanovem mnenju žrtev sistema in v obravnavanem primeru prekomerno obremenjena.

S Pahorjem so izmenjali mnenja o tem, kakšne so kratkoročne in dolgoročne možnosti za ureditev zdravstva, predstavniki iniciative pa so mu povedali tudi, kaj od vlade pričakujejo do 1. septembra, je še povedal Bešič Loredan.

Pogovora so se s strani iniciative zdravnikov udeležili Danijel Bešič Loredan, Erik Brecelj, Valentina Prevolnik Rupel in Jurij Žurej. Prisotna sta bila tudi predstavnika sindikata Praktik.um, Nena Kopčavar Guček in Igor Muževič, ki sta opozorila na poseben položaj in s tem povezane probleme, s katerimi se srečujejo zdravniki splošne in družinske medicine. Prisoten je bil tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar.