Kot prvega igralca letošnjega nabora je ekipa Colorado Avalanche izbrala 17-letnega Nathana MacKinnona, panterji iz Floride so nato izbrali najvišje uvrščenega evropskega igralca, na finskem rojenega Rusa Aleksandra Barkova, ekipa Tampa Bay Lightning pa je kot tretjega izbrala kanadskega napadalca Jonathana Drouina. Liga NHL je sporočila, da bo naslednji nabor prihodnje leto 27. in 28. junija v Philadelphii, oziroma prvič doslej v dvorani Wells Fargo Center.

Na letošnjem izboru so klubi NHL izbrali 96 igralcev iz Kanade, 57 igralcev iz ZDA, 23 igralcev s Švedske, 11 s Finske, osem iz Rusije, po štiri iz Češke in Švice, po dva iz Avstrije, Danske in Slovaške, ter po enega iz Latvije in Norveške. Slovenski vratar Luka Gračnar je bil uvrščen na tretje mesto od desetih mednarodnih vratarjev na naboru, Jurij Repe pa na 205. mesto od 210 severnoameriških igralcev, ker je zadnjo sezono igral v regionalni ligi Quebeca v Kanadi.

Chicago junaka finala NHL poslal v Toronto

Moštva severnoameriške lige NHL so bila v urah pred letošnjim naborom, ki se je ponoči po slovenskem času iztekel z Coloradovim izborom Nathana MacKinnona za prvega igralca, zelo dejavna pri trgovanju. Za najbolj odmevno kupčijo so poskrbeli pri prvakih iz Chicaga, saj so zamenjali junaka finala Dava Bollanda.

Bolland je na šesti tekmi finala proti Bostonu dosegel zadetek za vodstvo svoje ekipe s 3:2, le 17 sekund zatem, ko je Bryan Bickell izenačil. Njegov zadetek je bil odločilen, saj se do konca tekme izid ni več spremenil in Chicago si je s 4:2 v zmagah zagotovil naslov prvaka.

Zdaj pa je Bolland, ki je v rednem delu sezone dosegel po sedem golov in podaj, v končnici pa po tri zadetke in podaje, že član Toronta. Chicago ga je namreč poslal v moštvo Maple Leafs v zameno za 51. in 117. izbor na letošnjem naboru ter za pravico izbora v četrtem krogu naslednje leto.

"Hvala za vse, Chicago! Imel bom lepe spomine, se pa že veselim igranja v domačem kraju," je prek socialnega omrežja sporočil Bolland, domačin iz Toronta, ki ga je prav Chicago izbral na naboru leta 2004. S prvaki je imel Kanadčan sicer še eno leto pogodbe, vredne 3,3 milijona dolarjev. Zatem pa so prvaki NHL poslali še Michaela Frolika v Winnipeg v zameno za še dva izbora na letošnjem naboru. Chicago naj bi se za selitve nekaterih igralcev odločil, ker želi sprostiti mejo plačil ("salary cap"), ki velja v ligi NHL.

Pri Chicagu pa bo še štiri leta ostal Bickell, še eden od junakov končnice. Pred naborom so namreč podaljšali pogodbo in bo v naslednjih štirih letih zaslužil 16 milijonov dolarjev.

Za drugo odmevno rošado pa so poskrbeli pri New Jerseyju. Vragi so pravico do devetega izbora v prvem krogu nabora prepustili Vancouvru, v zameno pa bodo dobili vratarja Coryja Schneiderja, ki bo v prihodnosti najverjetneje kot prvi mož v vratih zamenjal veterana Martina Brodeurja, slednjemu se bo pri 41 letih pogodba iztekla po naslednji sezoni. "Za klub je ta poteza najboljša. Cory je eden od petih najboljših vratarjev v ligi, jaz pa ne bom igral večno. A mu bom naslednje leto še skušal otežiti življenje," je napovedal Brodeur. Kot zanimivost velja omeniti, da je New Jersey v sedmem krogu nabora izbral tudi sina svojega legendarnega vratarja, 18-letnega Anthonyja Brodeurja.