Blaži Klemenčič pred domačo publiko ni bilo nič podarjenega. V soboto je nastopila na svetovnem prvenstvu v maratonu v Kirtzbergu po hribih v okolici Kitzbuhla, kjer je osvojila peto mesto. Do zadnje tretjine 85 kilometrov dolgega maratona je bila po dolgih letih znova v igri za kolajno. Bron iz leta 2004 in srebro iz Lillehamerja 2005 krasita njeno zbirko lovorik. Potem pa je padla in ob težavah z opremo po več kot štirih urah in pol vožnje po terenu (3700 metrov višinske razlike) za kolajno zaostala pet minut. S tem se je vseeno malce potolažila po ne preveč uspešnem prvem delu glavne sezone.

Zmaga v Kamniku je le dokaz izjemne vzdržljivosti. »Po maratonu v soboto verjetno ne bi prišla na start, če to ne bi bila domača dirka. Dobro mi je delo, ko mi je pri ogledu trase moj inštruktor Urban Ferenčak do potankosti razkazal najtežje odseke proge,« je bila nasmejana. Jana Belomojna, Ukrajinka, ki je na olimpijskih igrah v Londonu osvojila 13. mesto, med mlajšimi članicami pa je nepremagljiva kot Tanja Žakelj, ji je sledila le v prvi tretjini uro in pol dolge dirke. »Zame ni slabo, če sem druga za Klemenčičevo. Na tehničnih odsekih sem imela preveč težav, da bi lahko sledila,« je pripomnila 21-letna drobna Ukrajinka.

Da bi Kamniški kros s 250 udeleženci iz dvanajstih držav imel še večji prestiž, je manjkala le največja zvezdnica sezone Tanja Žakelj. Ledinka se ni zmogla upreti vabilu velike poljske tekmice Maje Wloszczowska na njeno dirko v Jelenjo goro na Poljskem. mm