Za Žemljev razvoj je bilo zelo pomembno, da je imel zraven Blaža Kavčiča, ki je slovenski teniški Bojan Križaj. Kavčič je dokazal, da lahko tudi Slovenec uspe v tenisu. Čeprav je bil Kavčič manj talentiran kot Žemlja, je prebil mejo stoterice na lestvici ATP. Takrat je Žemlja ugotovil, da bo tudi sam prišel v elitno stoterico, saj je Kavčiča na treningih vedno premagoval.

Pred leti so mnogi v Sloveniji trdili, da je treba za uspeh oditi v tujino, toda Žemlja ima od vedno slovenske teniške in kondicijske trenerje. Resda v zadnjem času odhaja na trening tudi na Dunaj, a ves čas je delal s slovenskimi trenerji z Žigo Janškovcem na čelu.

Ko sem bil še sam njegov trener, Grega nikoli ni bil problematičen. Denimo pri Kavčiču sem moral vložiti precej več energije, veliko je bilo odvisno tudi od njegovega počutja, Žemlji pa je vse odgovarjalo. Nikoli ni delal problemov. Enako velja za njegove starše, ki so vedno stali na trenerjevi strani. V današnjih časih imam pri nekaterih igralcih težave, ko se starši kregajo z menoj, češ da se ne znam pogovarjati z otroki, a pri Žemlji smo bili s starši vedno na istem bregu.

Morda Grega včasih daje vtis, kot da je padel z lune, toda v karakterju je takšen, da nikoli ne začne energično. Malce traja, da se njegov stroj ogreje. Mnogi so to zamenjavali s tem, da je len, a še zdaleč ni takšen. Še danes se spomnim, kako je pred leti z Nejcem Podkrajškom po dveh treningih igral še dvoboj na tri dobljene nize, ki je trajal pet ur. Skupno je bilo to osem ur treninga, toda Grega je naslednji dan spet treniral povsem brez težav. Treba je vedeti, da je Grega zares garal po sedem, osem ur na dan. Fizično je bil vedno čvrst fant. Sploh se ne spomnim, da bi bil kdaj poškodovan, zato bo lahko svojo kariero vlekel zelo dolgo.

Ko Grega še ni bil star 17 let, smo bili v Luksemburgu na močnem mladinskem turnirju, kjer so igrali Marcos Baghdatis, Jo-Wilfried Tsonga, Andy Murray... Grega je prišel do četrtfinala, dvoboj pa je bil na sporedu ob deseti uri zjutraj. V mladinski konkurenci je tako, da vsi igralci stanujejo v istem hotelu, nato pa jih avtobus odpelje do igrišč. Tisti dan smo bili dogovorjeni, da se dobimo pred hotelom ob osmi uri zjutraj, toda Grege ni bilo od nikoder. Nekaj časa sem še lahko prosil šoferja, naj počaka, a nato je odpeljal. Grega je prišel tri minute kasneje, a potem sva morala počakati na naslednji avtobus, ki pa je na igrišča pripeljal točno ob deseti uri. Grega se je moral preobleči že na avtobusu, da je prišel točno na igrišče. Tedaj sem mu nekaj stvari povedal bolj na oster način, češ da se preveč šali, a nato je odigral tako kot še nikoli. Proti Baghdatisu, ki je bil tedaj prvi mladinec sveta, je dobil prvi niz s 6:3. Na koncu je sicer izgubil, a te prigode ne bom nikoli pozabil.

Marko Por je nekdanji slovenski teniški igralec in nekdanji trener Grege Žemlje.