Bakelants si je zmago na 156 kilometrov dolgi etapi od Bastie do Ajaccia privozil po samostojnem pobegu šesterice, potem ko je imel od vseh šestih največ moči v zaključku etape.

Zadnjih 15 kilometrov dirke je bilo nadvse zanimivih. Kolesarji so danes med drugim premagali tudi vzpon na 1163 metrov visok prelaz Vizzavona, nato pa se spustili do morja. V zadnjih 25 razgibanih kilometrih je sledilo tudi precej zavojev in manjših vzponov, kolesarji pa so imeli delo tudi z izogibanjem pobeglemu psu in neprevidnemu navijaču, ki je stekel prednje. A do padcev zaradi tega ni prišlo, prav tako tokrat v cilju ni obtičal avtobus kot v prvi etapi.

V skupini, ki je pobegnila 12 kilometrov pred ciljem etape, se je šesterica lepo izmenjevala in kazalo je že, da jim bo pobeg uspel. A so iz ozadja pritisnile "ekipne kompozicije" in pričele zmanjševati zaostanek. Tri kilometre pred ciljem je prednost ubežnikov znašala 10 sekund, rumena majica pa je zaostajala preko 12 minut. A je ubežnikom zmanjkalo moči, "grizel" je le še Bakelants, ki se mu je trud za prvo etapno zmago v karieri bogato poplačal.

"Zelo sem vesel, še nikoli nisem zmagal. V karieri sem imel veliko smole, letos je za mano operacija kolena. Danes se mi je nasmehnila sreča. Ko je skupinica pobegnila, sem tvegal in šel zraven. Sledil sem Flechi, ujel zavetrje, bilo nas je šest, ki smo dobro sodelovali. Vedel sem, da se bomo na koncu gledali, da bo šlo za taktiziranje. Cesta se je malo vzpela, poskusil sem, si vseskozi govoril, da naj dam vse od sebe ... Čeprav ni bilo videti, sem bil hiter. Sledil je spust in krajša ravnina. Pogledal sem nazaj, videl, da mi sledijo, a sem imel zadostno prednost. Vseskozi sem se priganjal in uspelo mi je čez ciljno črto priti prvi. Pet let sem čakal na zmago, težko je verjeti, da mi je to uspelo na Touru. To je velik uspeh tudi za ekipo, saj v njej nimamo sprinterja," je bil po današnji zmagi vesel Bakelants, ki je z zmago prevzel tudi rumeno majico vodilnega.

Jani Brajkovič (Astana) je bil danes 47., Kristijan Koren (Cannondale) pa 114.

V ponedeljek čaka kolesarje na francoski pentlji še ena etapa na Korziki, 145,5 kilometrov dolga preizkušnja od Ajaccia do Calvija.