Zelo motivirani Brazilci so si v izjemnem vzdušju preprosto bolj želeli zmage, saj so od prve minute delovali bolj odločno, kar jim je na koncu prineslo tudi tako želen uspeh.

Tekma se je za domače začela sanjsko, saj je že v drugi minuti zadel Fred, na 2:0 pa je ob koncu prvega polčasa povišal Neymar. Ko je Fred v 47. minuti zadel še drugič, je postalo jasno, da bo zmaga ostala doma, Španci pa so si delo oteževali še sami, saj je Sergio Ramos v 55. minuti zapravil enajstmetrovko, v 68. minuti pa je bil izključen Gerard Pique.

Brazilci so z zmago na pokalu konfederacij napovedali resno kandidaturo tudi za naslov svetovnih prvakov, Španci pa so znova ostali brez te lovorike, ki je niso osvojili še nikoli v zgodovini.

Po tekmi so podelili tudi nagrade za individualne dosežke na turnirju v Braziliji. Najboljši strelec je postal Fernando Torres, najboljši vratar Julio Cesar, najboljši igralec turnirja pa je bil Neymar.

Brazilija – Španija 3:0 (2:0)

 

Strelca: Fred 2., 47., Neymar 44.


RK: Pique 68.



Postavi:

 

Brazilija: J. Cesar, D. Alves, T. Silva, D. Luiz, Marcelo, L. Gustavo, Paulinho (Hernanes 88.), Oscar, Neymar, Hulk (Jadson 72.), Fred (Jo 80.)

 

Španija: Casillas, Pique, Ramos, Arbeloa (Azpilicueta 46.), Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Mata (Navas 52.), Pedro, Torres (Villa 59.)

 


Drugi polčas:


86' – Brazilci so ob visokem vodstvu nekoliko popustili pri zbranosti v obrambi, kar je Špancem omogočilo novo priložnost. Villa je lepo izigral Silvo, a nato kljub dobremu strelu ni uspel zatresti mreže, saj se je še enkrat več izkazal Julio Cesar.


80' – Po slabem posredovanju brazilske obrambe se je velika priložnost za vsaj častni gol ponudila Pedru, a je ob njegovem strelu s petih metrov dobro posredoval brazilski vratar, Španci pa so dobili le udarec iz kota.


68' – Neymar je bil ponovno prehiter za Špansko obrambo, Pique pa ga je na robu kazenskega prostora lahko zaustavil le z grobim in namernim prekrškom, za katerega si je prislužil tudi rdeči karton. Prosti strel je nato izvedel kar Neymar, žoga pa je za slab meter zletela prek španskih vrat.


58' – Iniesta je znova sprožil strel od daleč, a se Julio Cesar tudi tokrat ni pustil premagati. Brazilci so nato odigrali hiter proti napad in Hulk je prišel sam pred Casillasa, a je šel slednji pravočasno iz vrat, da je Brazilčev poskus loba obranil, odbito žogo pa je nato Alba izbil daleč od vrat.


55' – Marcelo je v kazenskem prostoru storil prekršek nad Navasom in sodnik je dosodil enajstmetrovko za Špance. Odgovornost je prevzel Ramos, ki pa je nato streljal za las mimo vrat in tako verjetno dokončno pokopal vse upe na preobrat Špancev.


47' – 3:0 - Ko je bilo za pričakovati, da bodo Španci povsem prevzeli pobudo in v lovu za vsaj izenačenjem stavili vse v napad, so že takoj na začetku nadaljevanja doživeli hladen tuš. Znova je že v drugi minuti polčasa zadel Fred. Tokrat mu je na levo stran kazenskega prostora podal Neymar, nekdanji napadalec Lyona pa se je odločil za takojšen strel, s katerim je premagal Casillasa.



Prvi polčas:


44' – 2:0 - Španci so bili za neučinkovito izvedbo prejšnje akcije hitro kaznovani, saj so Brazilci v naslednjem napadu povišali svoje vodstvo na 2:0. Po kombinaciji z Oscarjem, je Neymar krenil v kazenski prostor, nato pa močno ustrelil v levi zgornji kot, Casillas pa je bil pri strelu nemočen.


40' – Kar 40 minut je trajalo do prve prave španske akcije, ki bi bila vredna zadetka. Torres je lepo podal Mati, ta pa je nato našel povsem osamljenega Pedra, ki se je znašel sam pred Juliem Cesarjem in ga s strelom po tleh tudi že premagal, toda v zadnjem hipu se je vrnil Luiz, ki je žogo tik pred črto izbil prek vrat.


32' – Brazilci so bili kljub večji posesti žoge Špancev še naprej precej nevarnejši in drugi gol domačinov je visel v zraku. Po novem proti napadu je v 32. minuti Neymar sijajno podal med dva španska branilca, v prazen prostor pa je vtekel Fred, a je njegov strel nato Casillas obranil.


28' – Po še eni akciji razigranih Brazilcev je Hulk lepo zaposlil Oscarja, ki je bil tik pred tem, da z žogo steče v kazenski prostor Španije in se iz oči v oči sooči s Casillasom, ko ga je na 17 metrih s hrbta s prekrškom zaustavil Ramos. Brazilci so od sodnika zahtevali, da branilca Reala nagradi z rdečim kartonom, saj je znova prekinil izjemno priložnost, a tudi tokrat je Nizozemec Špancu pokazal le rumeni karton. Prosti strel je nato zapravil Hulk, ki je streljal močno, a nenatančno.


19' – Španci so prvič resneje zapretili v 20. minuti. Najprej je Iniesta sprožil nevaren strel s 25 metrov in Julio Cesar se je moral izkazati z lepo obrambo, žogo pa je odbil v kot. Po podaji iz kota je nato do strela z glavo prišel še Torres, ki pa je streljal za malo prek gola.


15' – Ko so Španci izgubili žogo na polovici Brazilije, so nogometaši v rumenih dresih izvedli hitro akcijo, po dolgi podaji v proti napad pa bi lahko Neymar sam krenil proti Casillasu, če ga ne bi nič kaj nežno zaustavil Arbeloa, ki je bil zadnji branilec v španski vrsti, zato bi lahko za potezo dobil tudi rdeči karton, a se ga je nizozemski sodnik Kuipers usmilil in mu pokazal le rumenega. Po prekršku Španca so igralcem obeh ekip tudi nekoliko popustili živci in prišlo je do množičnega prerivanja na sredini igrišča, a so se strasti kmalu umirile.


8' – Neymar je začel akcijo Brazilcev, po srečnem odboju pa je žoga prišla do Oscarja, ki je neoviran prišel do strela z dobrih 10 metrov, a je za streljal slab meter mimo vratnice španskih vrat.


2' – 1:0 - Zelo motivirani Brazilci so srečanje začeli sanjsko, saj so že v drugi minuti prišli do vodilnega gola. Po predložku Hulka je španska obramba slabo posredovala in žoga se je v gneči odbila do Freda, ki je pred Casillasom ležal na tleh, a je vseeno uspel žogo brcniti v gol in poskrbeti za izbruh navdušenja na stadionu.


Že uvod je napovedal izjemen večer v Riu, saj so gledalci na polni Maracani pričarali izjemno vzdušje, prvi vrhunec pa je sledil že ob predvajanju brazilske himne.