Še koristneje je, če se bohotijo po vašem krožniku, pripravljene na enega od tisoč znanih načinov. Bučk ni smiselno lupiti, kakor nekateri počnejo, saj jim s tem odstranimo obilico blagodejnih snovi. Poleg tega so celo skupaj z olupki tako blagega okusa, da jih lahko pripravimo tako na sladke kot slane načine. Kdor sumi, da bo imel bučk še dovolj, lahko žrtvuje kakšen bučkin cvet, ga razpre in nadeva z mešanico sesekljane mocarele, smetane in zelišč, ga nežno zavije kot bombon, pomoči v tekoče testo kot za palačinke in na hitro ocvre v olju. Bučke lahko le narežemo na kolesca, jih pomočimo v razžvrkljano jajce z mlekom in povaljamo v mešanici drobtin in ribanega parmezana. Takšne naložimo na s papirjem za peko obložen pekač in jih za 15 minut porinemo v vročo pečico ter še tople postrežemo kot prigrizek. Če naše bučke niso več povsem mlade in lepe, jih lahko naribamo, jim primešamo sesekljano čebulo in razžvrkljana jajca, nato še ovsene kosmiče in moko ter sveže sesekljan peteršilj. Oblikujemo polpete ter jih popečemo v ponvi in postrežemo z listnato solato. Iz bučk lahko skuhamo lahko poletno juho, jih narežemo na kocke in popražimo skupaj s čebulo in paradižnikom ter z nastalo omako zabelimo testenine. Iz bučk nastane imeniten zavitek, slan ali sladek kakor jabolčni, zanimiva je tudi sladica, za katero razmešamo jajce in malo medu, dodamo zdrobljene mandlje in drobno naribane bučke, vaniljo, cimet in kakav. Masi dodamo še pecilni prašek in jo gladko razmešamo, nalijemo v pekač in spečemo. Narežemo in postrežemo!

Pita iz mladih bučk

Potrebujemo 300 g majhnih mladih bučk, 2 mladi čebuli, 4 žlice moke, 50 g parmezana, 0,75 dl mleka, 1 strok česna, olivno olje, 2 jajci, morsko sol, sveže zmlet beli poper.

Bučke očistimo in narežemo na tanka kolesca. Režemo jih v cedilo, posolimo in pustimo 20 minut, da spustijo vodo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Mlado čebulo očistimo in narežemo na kolesca. Narezane bučke posušimo na papirnatih kuhinjskih brisačah. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Moko zmešamo z jajcema, potem pa prilijemo mleko, zmešano s toliko vode, da dobimo vsega skupaj 1,25 decilitra tekočine. V testo vmešamo narezane bučke in čebulo ter sesekljan česen. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Okrogel model za pite s premerom 20 centimetrov namažemo z maslom in vanj nalijemo pripravljeno maso, ki naj ne seže višje kot en centimeter. Po vrhu poškropimo z olivnim oljem, potem pa model za približno 20 minut postavimo v segreto pečico. Postrežemo kot toplo predjed ali samostojno malico, obnese pa se tudi kot priloga.