Novo mesto.Da je lahko tudi hitra hrana zdrava, v praksi že dokazujejo mladi Novomeščani, vključeni v projekt Mladi za mlade, ki deluje v okviru Zavoda LokalPatriot in je prvi primer socialnega podjetništva na Dolenjskem.

Na eni strani gre za usposabljanje in zaposlovanje mladih brez izobrazbe, na drugi strani pa za ponudbo in dostavo zdravih prigrizkov, sestavljenih iz lokalne in ekološko pridelane hrane.

Zavodu LokalPatriot je lani na razpisu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za spodbujanje socialnega podjetništva in od evropskega socialnega sklada za trileten projekt uspelo dobiti skoraj 300.000 evrov. »Ideja se nam je porajala že več let, zgrabili smo priložnost in se prijavili na razpis. Projekt se v prvi vrsti osredotoča na brezposelne mlade brez izobrazbe. Devet mladih smo usposobili za poklic pomočnik kuharja oziroma pomočnik natakarja, zaposlili jih bomo pet. Dva smo že, tri bomo še v prihodnjem letu. Pomembno je, da so vsi dobili certifikat, tako lahko tudi tistim, ki jih nismo izbrali, damo neko popotnico za naprej. Bili pa smo zelo presenečeni, da je v novomeški občini tako veliko brezposelnih mladih brez srednješolske izobrazbe,« pravi Tanja Poličnik iz Zavoda LokalPatriot.

»Pripravljamo hitro zdravo hrano. Trenutno imamo štiri vrste sendvičev – s postrvjo, roastbeefom, teletino in vegetarijanski sendvič, vsi so bogato obloženi še z zelenjavo. Sestavine bomo prilagajali letnim časom. V LokalPatriotu so na voljo tudi smoothiji, pozimi pa bomo pripravljali tudi juhe,« je povedala Mojca Grubar, medtem ko je v središču Novega mesta v kuhinji priznanega dolenjskega kuharja Damjana Finka spretno pripravljala sestavine za vegi sendviče. Usposabljanje je potekalo mesec dni v Novem mestu, predavatelji iz Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor pa so bili izjemni, pravi Grubarjeva. Nad usposabljanjem in delom v kuhinji je navdušen tudi Janez Trunkelj iz Dobrniča. »Sploh pa je delati z Damjanom Finkom, ki pripravlja tudi recepte za naše jedi, res užitek, dobiš pravi navdih v kuhinji. Zato sem res zelo srečen, da so me izbrali,« pravi. Stranke lahko sendviče, ki stanejo od 1,8 do 2,6 evra, in smoothije za poldrugi evro kupijo v klubu LokalPatriot ali pa hrano naročijo prek spletnega obrazca. Dostavljali jih bodo s kolesom po središču mesta.

Projekt poteka v partnerstvu z Zavodom Okus, ki ga vodi Fink, in Združenjem za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine. »Naslednje leto bomo skupaj s kmetovalci naredili tudi setvene načrte, da bomo tudi mi bolj gotovi glede sestavin,« dodaja Poličnikov, ki si zelo želi, da bi projekt obstal tudi po preteku treh let, zato si prizadevajo k sodelovanju pritegniti tudi novomeško občino.