Organizatorji "največjega športnega srečanja študentov na svetu" bodo gostili 10.500 športnikov iz 162 držav, ki se bodo merili v 27 različnih športnih panogah. Slovenski športniki bodo tekmovali v atletiki, športni in ritmični gimnastiki, tenisu, plavanju, kajaku sprintu ter borilni veščini sambo. Slovenci so se prve poletne univerzijade udeležili leta 1995 v japonski Fukuoki, doslej pa so s poletnih univerzijad v domovino prinesli 18 kolajn, od tega pet zlatih, šest srebrnih in sedem bronastih.

Slovenska odprava v Kazan skupno šteje 45 članov. Slovesnost ob odprtju univerzijade bo 6. julija v Kazan Areni, ki sprejme kar 45.000 gledalcev. Čast nositi slovensko državno zastavo na slovesnosti bo pripadla telovadki Teji Belak. Predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (Susa) Otmar Kugovnik je na današnji uradni predstavitvi slovenske delegacije v prostorih Univerze v Ljubljani napovedal, da si bo prizadeval povrniti univerzijado med športe, ki štejejo za kategorizacijo športnikov.

»V gimnastiki je to eno od pomembnejših tekmovanj«

Kljub temu, da univerzijade po odmevnosti ni mogoče primerjati z največjimi športnimi tekmovanji, kot so olimpijske igre ali svetovna prvenstva ter je v senci tudi potekajočih sredozemskih iger v Mersinu, pa športnikom odhod na takšno tekmovanje zelo veliko pomeni. "Nastopil sem na štirih univerzijadah, s katerih imam samo lepe spomine. Prvo zmago na univerzijadi imam v zelo lepem spominu in mi je pomenila odskočno desko za nadaljnje dosežke. Konkurenca v gimnastiki je na zelo visoki ravni in v našem športu gre za eno pomembnejših tekmovanj v celotni karavani," je dejal telovadec Sašo Bertoncelj, ki ga ni več med člani odprav na univerzijade, tokrat je v vlogi izkušenega "seniorja" pozdravil mlade športnike pred odhodom v Rusijo.

Odprava pa se je še pred odhodom srečala že s prvo odpovedjo. Telovadka Tjaša Kysselef se je na sredozemskih igrah poškodovala in v Kazan ne bo odpotovala. Telovadka si je resneje poškodovala vezi desnega gležnja na treningu.