Pravila, ki bodo urejala to področje, bodo pripravili še letos, nato pa jih bodo poslali v javno razpravo. Razprava v parlamentu bo predvidoma sledila prihodnje leto, v kolikor bodo prižgane zelene luči, pa bi lahko postopek bodočim staršem ponudili v roku dveh let.

Strokovnjaki računajo, da bodo s pomočjo te tehnike lahko pomagali od petim do desetim parom letno.

Namen omenjene tehnike oploditve zunaj telesa IVF (nn vitro fertilization) je izogibanje hujšim mitohondrijskim boleznim, kot je na primer mišična distrofija, ki jih otrok podeduje le po materi. Zdrav zarodek je ustvarjen tako, da se mitohondrijski DNK matere zamenja z zdravim DNK t.i. tretjega starša.

Iz jajčne celice matere v okviru postopka zdravniki vzamejo jedro, zavržejo pa bolne mitohondrije. Jedro, v katerem so med drugim zapisane lastnosti, kot so barva las in oblika telesa, nato vsadijo v jajčece donatorke z zdravimi mitohondriji, iz katerega pred tem odstranijo jedro.

Nasprotniki tehnike poudarjajo, da je neetična in bi Veliko Britanijo lahko speljala na spolzka tla, poroča britanski BBC. Postopek bi namreč lahko spodbujal oblikovanje t.i. "dizajnerskih otrok", svarijo. Nasprotniki vztrajajo tudi, da bi lahko prizadeti pari posvojili otroke ali uporabili jajčeca drugih darovalk.

Z neke vrste okvaro mitohondrijev se rodi eden od 200 otrok. Pri večini simptomov ni ali pa so ti zelo mili. V hujših primerih po drugi strani lahko motena oskrba celic z energijo vodi do odpovedovanja mišic ali živčevja, slepote, odpovedi srca in včasih tudi smrti.

V Veliki Britaniji je vsako leto rojenih okoli 6500 otrok z okvarjenimi mitohondriji, ugotavlja britansko ministrstvo za zdravje.