Slaba telesna pripravljenost, težke noge in utrujenost Gregu Žemlji ne morejo do živega. Bolezen iz prve polovice sezone še vedno pobira davke, toda najboljši slovenski teniški igralec se proti Grigorju Dimitrovu ni dal kar tako. Še več, na trenutke je prikazal izvrsten tenis ter v maratonski partiji že prišel do dveh zaključnih žog, ki pa ju ni izkoristil. Nato se je v petem nizu pri vodstvu Žemlje z 9:8 nad Wimbledonom odprlo nebo. Do večera so bili dvoboji le še na centralnem igrišču, ki ima premično streho, tekme s preostalih igrišč pa se bodo nadaljevale danes.

Žemlja in Dimitrov bosta ponovno začela na igrišču številka tri ob 12.30 po slovenskem času, letos v Wimbledonu pa še ni bilo dvoboja, ki bi se v petem nizu tako zavlekel. Tekmo je sicer bolje odprl Dimitrov, ki je uvodni niz dobil po 31 minutah. Žemlja je v nadaljevanju znal vzpostaviti ravnotežje, drugi niz pa je dobil po podaljšani igri. Pred tretjim nizom je Bolgar zahteval zdravniški premor zaradi poškodbe levega gležnja, kar se mu je obrestovalo, saj je imel nato v tretjem nizu največjo premoč.

V četrtem nizu je zdravniško pomoč zaradi težav z dihanjem potreboval Žemlja, kar je bila ponovno točka preloma. Slovenec je kmalu po odmoru Dimitrovu odvzel servis in poskrbel, da bo zmagovalca odločil peti niz. Do rezultata 9:8 v korist Žemlje sta oba uspela zadržati svoj začetni udarec, v današnjem nadaljevanju pa bo prvi serviral Dimitrov.

Žemlja je prekinitev zaradi dežja že vajen iz Rolanda Garrosa, ko je teren večkrat za kratek čas zapustil v drugem krogu proti Japoncu Keiu Nišikoriju. V Parizu mu prekinitve niso ustrezale, saj je ob povratku na igrišče vedno izgubil ritem. Morda je tokrat v Wimbledonu za Žemljo dobro, da se bo dvoboj nadaljeval šele danes, saj bo lahko opravil ogrevanje v celoti.

Še pred dežno ploho pa je svoje delo uspelo opraviti edini slovenski teniški igralki v Wimbledonu Katarini Srebotnik. V paru z Rusinjo Nadjo Petrovo, s katero sta tretji nosilki turnirja, je v prvem krogu ugnala špansko navezo Lourdes Dominguez Lino in Garbine Muguruza s 6:1 in 6:2. V drugem krogu se bosta pomerili z Američanko Varvaro Lepchenko in Kitajko Saisai Zheng. Srebotnikova bo tekmovala tudi v mešanih dvojicah v paru s Srbom Nenadom Zimonjićem. Tretja nosilca sta bila v prvem krogu prosta.

Skrbi z dežjem pa nimajo na osrednjem igrišču, toda ni malo tistih, ki trdijo, da je premična streha Wimbledonu vzela nekaj šarma in čarobnosti. Nekoč so najboljši igralci zaradi dežja in teme večkrat prihajali in odhajali z igrišča, zdaj pa so na osredjem igrišču nemoteno tudi pozno v noč. »Del mene še vedno pogreša stare čase, ko nad osrednjim igriščem ni bilo strehe. Spremljati dvoboje Wimbledona pod streho je še vedno precej nenavadno,« je včeraj razmišljal Britanec Andy Murray.

Pod streho je do zmage prišel tudi Novak Đoković. Srbu se je uspelo izogniti sramoti, kot sta jo pred njim doživela Rafael Nadal in Roger Federer, kar pa ne pomeni, da ni trpel. Američan Bobby Reynolds, 156. igralec sveta, je ves prvi niz grizel, klonil pa je šele v podaljšani igri. »To je grand slam! Slabše postavljeni igralci pridejo v Wimbledon povsem neobremenjeni, še posebno, če igrajo na centralnem igrišču proti najboljšim na svetu. Ko si neobremenjen, igraš najbolje, zato je proti takšnemu tekmecu vedno zelo težko,« je dejal Novak Đoković, ki v naslednjih dveh nizih ni imel več težjega dela. V tretji krog je napredoval s 7:6 (2), 6:3 in 6:1. »Ker sva igrala pod streho, so se razmere za igro spremenile. Travnata podlaga je postala bolj počasna, toda povsem sem se osredotočil na lastno igro ter na napotke svojega trenerja,« je še povedal prvi igralec sveta in prvi favorit za končno zmago.