Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je pojasnila: »Prvič smo uradno ugotovili, da obstajajo razlike med oglaševano in dejansko hitrostjo internetne povezave pri uporabnikih. Prav tovrstne raziskave pa bodo v bodoče omogočale, da se uporabniki spleta lažje odločijo za ponudnika storitev.«

Ključne ugotovitve:

- kabel predstavlja najbolj učinkovito sredstvo razširjanja internetnega omrežja. Tovrstna omrežja nudijo 91,4 odstotkov oglaševane hitrosti. Tehnologija xDSL je dosegla 63,3 odstotno učinkovitost, tehnologija FTTx pa 84,4 odstotkov.

- povprečna hitrost nalaganja (download) v EU znaša 19,47 Mb/s (megabajt na sekundo) v času, ko je na spletu največ prometa. FTTx tehnologija je omogočila najhitrejšo povezavo (41,02 Mb/s), kabel 33,10 Mb/s, xDSL pa 7,2 Mb/s.

- »upload« hitrosti so veliko bolj podobne tistim, ki jih oglašujejo ponudniki. V EU je povprečje 6,20 Mb/s, kar pomeni 88 odstotkov tistega, kar nam obljubljajo ponudniki.

Raziskava o hitrosti interneta bo potekala do konca leta 2014. Vsak uporabnik spleta v EU lahko sodeluje v raziskavi, vendar se mora skupnosti pridružiti s pomočjo spletnega obrazca. Za tem bo na dom prejel napravo, ki bo opravila preizkuse hitrosti spleta na domačem omrežju posameznika. Več si preberite na TEJ povezavi.