Nastopili bodo Orkester Purpur, Orkester Slovenske vojske, Zbor HNK Zagreb in Akademski zbor Ivan Goran Kovačić ter solisti Martina Zadro (sopran), Jelena Kordić (alt), Aljaž Farasin (tenor), Luciano Batinić (bas), dirigiral pa jim bo Ivan Repušić, stari znanec slovenske publike. Potem ko je požel velik uspeh z domačimi orkestri, se Repušić vse bolj uveljavlja v tujini, zlasti v Nemčiji, kjer dirigira predstave v pomembnih opernih hišah in si utira pot med vedno bolj iskane in cenjene dirigente. Tokrat je ob sebi zbral štiri odlične soliste, ki so mladi, a mednarodno uveljavljeni umetniki.

Kot so povedali organizatorji, bo koncert obogaten z nenavadnimi in osupljivimi vizualnimi učinki, »ki jih pri nas (še) nismo vajeni, drugod pa postajajo takšne prireditve pogosta ponudba velikih festivalov in prireditev na prostem«.

Za vse to bo poskrbela družba Ars Electronica, ki v svojih laboratorijih ciljno razvija nove metode umetniškega izraza. Te se gibljejo od kulture in izobraževanja do industrije in gospodarstva. Ars Electronica se zaveda, da je moderna informacijska tehnologija bistveni dejavnik družbenih inovacij na različnih področijh. »Vse to uresničujejo strokovnjaki informatike, fiziki, arhitekti, sociologi, umetnostni zgodovinarji, znanstveniki s področja kulture, medijev in komunikacije. Tovrstno sodelovanje, ki traja že šestnajst let in se soodvisno nenehno prepleta in oplaja, pa sega daleč prek doslej znanih umetniških vsebin«.

Na festivalu tudi Valerij Gergijev

Festival bo dogajanje v Ljubljani do 10. septembra popestril s številnimi glasbenimi in scenskimi dogodki, akademijo in delavnicami. Letošnjo edicijo bosta zaznamovali tudi 200-letnici rojstva velikanov klasične glasbe - Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija.

V sklopu 200-letnice Wagnerjevega rojstva so na program Ljubljana festivala uvrstili skladateljevo slovito delo Nibelunški prstan. Letošnji festival bo v izvedbi Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva 2. in 3. septembra ponudil prva dva dela te tetralogije - Rensko zlato in Valkiro, prihodnje leto pa bodo izvedli še Siegfrieda in Somrak bogov. Gergijev bo z Orkestrom Mariinskega gledališča sicer nastopil še konec julija.

Od oper do popularne glasbe

Italijanskemu skladatelju Verdiju se bodo med drugim poklonili z izvedbo njegovega slovitega Rekviema. Orkestru Slovenske filharmonije, Slovenskemu komornemu zboru in zboru SNG Maribor bo na dogodku v Križankah, ki bo tudi glavno festivalsko prizorišče, dirigiral Andres Mustonen. Verdija se bodo spomnili tudi s koncertom opernih arij s solisti Akademije gledališča Scala, naslovljenim Verdi gala.

Rusko glasbeno dediščino bo predstavil še zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga, ki bo nastopil tudi v Kostanjevici na Krki in Kranjski gori. Za zaključek festivala pa bo poskrbel Akademski državni balet Borisa Eifmana, ki bo izvedel balet Bratje Karamazovi v Eifmanovi koreografiji in režiji.

Po uspešnicah Lasje ter Jesus Christ Superstar bodo letos ponovno sodelovali z londonsko zasedbo z West Enda, ki bo izvedla Briljantino, v goste pa s programom štirih baletov prihaja tudi Bejart Ballet iz Lozane. Med vrhunci festivala organizatorji omenjajo še balet Romeo in Julija v produkciji SNG Maribor ter večer samospevov z Bernardo in Marcosom Finkom, v program pa so uvrstili tudi nastop udeležencev Akademije Branimir Slokar. Za nekoliko bolj popularno obarvan večer bosta med drugimi poskrbela člana 2Cellos.

nr