Z rokometnega zemljevida Evrope je zaradi stečaja izginil ruski klub Čehovski medvedi, nanj odločno koraka makedonski Vardar. Po zaslugi ruskega bogataša Sergeja Samsonenka bo imel Vardar vrhunsko ekipo – in to tako v moški kot ženski konkurenci.

Pred tremi sezonami so bili Čehovski medvedi na sklepnem turnirju najboljše četverice v evropski ligi prvakov, v sezoni 2010/2011 med najboljšimi osmimi v Evropi, zdaj pa so tik pred stečajem. Po neuradnih podatkih naj bi imel klub z obrobja Moskve kar 15 milijonov evrov dolgov, igralski kader je razpadel in prvič po dvanajstih letih ga ne bo med evropsko elito. Glavni razlog so televizijske pravice: te so obvezne za vsak klub, ki želi igrati v ligi prvakov, za Čehovske medvede pa televizija zaradi slabe obiskanosti njihovih domačih tekem ni pokazala nobenega zanimanja.

Legendarni Vladimir Maksimov, ki je (bil) trener Čehovskih medvedov, ki so v zadnjih enajstih letih nesporni vladarji rokometa v Rusiji, je bil zdaj prisiljen podpisati kapitulacijo. Igralski kader je sestavljal tako, da je v klubu zbral skoraj celotno reprezentanco Rusije, ki jo je dopolnil z najboljšimi igralci iz Ukrajine, Belorusije... A nekoč radodarni sponzorji so zaradi prazne dvorane v Čehovu, pomanjkanja televizijskih prenosov in slabe medijske pokritosti sklenili, da zaprejo pipico. In bankrot (stečaj) je neizbežen.

Medtem ko ruski sponzorji ne kažejo več pretiranega interesa za vlaganje v domači rokomet, ruski kapital dviguje druge klube v Evropi. Enega najbogatejših projektov je pred meseci začel izvajati Sergej Samsonenko, ki je evre vložil v skopski klub Vardar – najprej v žensko ekipo, nato še v moško. Poleg številnih Rusinj je šelestenje evrskih bankovcev v makedonsko prestolnico pripeljalo tudi tako zveneča imena, kot so Andrea Lekić, Jovanka Radičević, Allison Pineau, Amandine Leynaud, Begona Fernandez, Claudine Mendy, Ana Đokić... Vardar je čez noč postal eden glavnih kandidatov za naslov prvaka Evrope v prihajajoči sezoni, Samsonenko pa je – kot sponzor, lastnik in športni direktor v eni osebi – nato vstopil še v moški del kluba iz Skopja.

Iz propadajočih Čehovskih medvedov je Samsonenko, ki je lastnik verige stavnic, v Makedonijo pripeljal kvartet vrhunskih ruskih reprezentantov (Timur Dibirov, Mihail Čipurin, Aleksej Ratsvorcev, Danil Šiškarev), iz Celja je prišel Alem Toskić, iz evropskega prvaka Hamburga mladi Stefan Terzić, iz Cimosa Matjaž Brumen... A Rusove nakupovalne mrzlice še ni konec, saj želi v Vardar zvabiti tudi ruska reprezentanta Sergeja Harboka in Pavla Atmana, Poljaka Slawomira Szmala, Španca Juliena Aguinagaldeja, iz Metalurga Darka Stanića in kapetana Naumčeta Mojsovskega... »Očitno v Skopju nastaja sanjsko moštvo. Letos je klub kupil, kar je bolj ali manj ostalo na trgu, v naslednjem naj bi nadaljeval nakupe. Cilj je v dveh ali treh letih imeti 18 vrhunskih igralcev,« pojasnjuje Matjaž Brumen, ki je z Vardarjem podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno.

Čeprav je nekdanji rokometaš in jugoslovanski reprezentant Veselin Vujović rokometaše Vardarja v tej sezoni kot trener pripeljal do naslova prvaka Makedonije in igranja v evropski ligi prvakov, ga v prihajajoči ne bo več na klopi. V finalu proti mestnemu tekmecu Metalurgu (trenira ga Hrvat Lino Červar) je po igrišču preganjal sodnika, jima grozil in zganjal cirkus, se skušal izviti iz rok svojih igralcev, ki so ga komaj krotili, da ni naredil še večjega incidenta... Dobil je neposredni rdeči karton, a to še ni bilo vse: makedonska zveza je Vujovića (kot trener naj bi šel v Katar) naknadno kaznovala z enoletno prepovedjo opravljanja funkcije. Med kandidati za novega Vardarjevega trenerja je bil tudi Kasim Kamenica, nekdanji prvi mož stroke na Prulah in v Celju ter bivši selektor moške reprezentance Slovenije, a Samsonenko je poskrbel za presenečenje.

V naslednji sezoni bosta tako moško in žensko ekipo Vardarja trenirala – mož in žena! Rokometaše bo vodil Zoran Kastratović, sicer tudi selektor reprezentance Črne gore, rokometašice pa njegova žena Indira Kastratović, kar je edinstven primer v rokometu. Samsonenko pa ne vlaga le v igralski kader, ampak tudi v infrastrukturo, saj gradi novo dvorano s hotelom, bazenom, savnami, fitnesom...