V Domu starejših občanov Prebold, ki nima koncesije, je včeraj ob 7. uri zjutraj večina zaposlenih začela splošno stavko. Po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonka Vukadinoviča bodo zaposleni vztrajali pri stavki tako dolgo, dokler jim uprava ne bo izplačala majske plače, regresa za letos in lani ter dve tretjini predlanskega regresa, ki jim ga je še ostala dolžna. Zaposleni med drugim od uprave zahtevajo, da jim poravna prispevke za socialno varnost in da jim omogoči koriščenje dopusta, ker so zaradi neprestanega dela in hudih pritiskov že povsem izčrpani.

Zagotavljajo, da zdravje starostnikov ni ogroženo

Za stavko so se toliko težje odločili, zato ker vendarle skrbijo za starostnike, ki so povsem odvisni od njih. Na včerajšnji tiskovni konferenci so zato posebej poudarili, da so za vse stanovalce poskrbeli tako, da njihovo zdravje ni ogroženo. Zagotovili so jim hrano in pijačo, niso pa jim postregli z dodatnimi napitki, ki so jih starostniki vajeni. Zaprli so tudi lokal, ki deluje znotraj doma, in se odločili, da jim ne bodo pomagali pri prhanju. V času stavke jim tudi ne pomagajo pri vstajanju iz postelje in nameščanju na invalidski voziček, tako da morajo to delo opraviti fizioterapevtke. Kljub temu pravijo, da jih starostniki razumejo, jih podpirajo in se celo čudijo, da so tako dolgo zmogli opravljati svoje delo z nasmehom na obrazu.

Zaposleni so zdaj na robu obupa, saj so se že znašli v položaju, ko nimajo denarja niti za položnice. Ker so njihove plače mizerne, so že prej težko shajali, vendar so potrpeli, samo da so obdržali službo. Strežnice denimo na mesec zaslužijo komaj 530 evrov neto. Zdaj, ko so ostali brez plače, so se začeli spraševati, ali ima njihovo vztrajanje sploh še smisel.

Direktor grozil z odpuščanjem

»Čeprav smo ob najavi stavke bile deležne hudih pritiskov in je direktor grozil tudi z odpuščanjem, smo zbrale pogum. Danes nas od 47 zaposlenih stavka 35. Prišli smo do točke, ko na tak način ne moremo več naprej. Želimo vedeti, kaj nas čaka,« je pojasnila predsednica sindikata Mateja Jager, medtem ko so preostale stavkajoče prikimavale in razočarane potrjevale njene besede.

Zaposleni so stavko napovedali že lani, vendar so takrat z direktorjem Ivanom Kovačem vendarle našli skupen jezik. Upali so, da bo bolje, da se bodo poslovne težave rešile in da se bodo tudi razmere znotraj doma uredile. Žal je šlo vse samo še navzdol. Na davčni upravi so denimo izvedeli, da jim je vodstvo doma prispevke za socialno varnost plačevalo samo do novembra lani.

»Rad bi poudaril, da gre za ljudi z nizkimi plačami, ki so se zdaj znašli v položaju, ko nimajo niti za preživetje. Tudi premoženja nimajo, da bi ga prodali in lažje prebrodili stisko. Drug problem je neustrezna komunikacija z vodstvom. Delavci so prepričani, da je odnos do njih marsikdaj neprimeren in preveč avtokratski,« je pojasnil Vukadinovič in dodal, da so stavko pripravljeni omiliti, če jim bo direktor jasno povedal, kdaj lahko pričakujejo majsko plačo, kako bo z junijsko plačo in kako si sploh predstavlja poslovanje v prihodnje. Obljubam več ne bodo nasedali. Raje gredo na zavod za zaposlovanje, kot da bi še naprej delali v težkih pogojih in brez plačila.

Rešijo jih lahko samo Trboveljčani

Problem je, da Dom starejših občanov Prebold, ki je bil zgrajen pred komaj tremi leti, nima koncesije in se mora zato preživeti brez zdravstvenega evra. Do lani je še nekako šlo, pravi direktor Ivan Kovač. Poslovali so s pozitivno ničlo, letos pa so zabredli v izgubo, iz katere ne vidi izhoda. Po njegovem mnenju bi lahko denar za majske plače zbrali do petega julija, za junijske plače pa ne upa ničesar obljubljati. Z banko se sicer pogovarja o možnosti obročnega financiranja plačila, vendar bi moral še pred tem z Domom starostnikov Trbovlje podpisati pogodbo o združitvi. V tem sicer vsi vidijo dolgoročno rešitev, vendar se spet zatakne pri denarju. Dom v Trbovljah jih lahko prevzame samo pod pogojem, da poravnajo svoje obveznosti do zaposlenih in do drugih upnikov. Gre torej za začaran krog, zato imajo zaposleni, ki predstavljajo v domu 70 odstotkov vseh stroškov, bolj malo upanja, da se bo vse dobro izteklo.

Zvonko Vukadinovič je povedal, da imajo tudi drugi domovi za starostnike po Sloveniji likvidnostne težave, vendar nikjer še zdaleč ni tako hudo kot v Preboldu. Samo v enem domu, ki ga ni želel imenovati, imajo težave z izplačilom regresa, vendar so se z zaposlenimi mirno dogovorili, da ga bodo izplačali nekoliko kasneje.