Šibka rast zasebnega sektorja v ZDA je razlog za nižjo rast BDP. Potem ko je po prvih treh mesecih letošnjega leta ocena znašala 2,5 odstotka, bila nato znižana na 2,4 odstotka, je zadnje branje razkrilo še nekoliko slabšo sliko. Ameriški BDP naj bi po zadnji reviziji v letošnjem letu zrasel za 1,8 odstotka.

Naročila za trajne dobrine v ZDA so se maja povečala že tretji mesec zapored, čeprav pa je za rast najbolj zaslužen »muhast« letalski sektor. Obseg naročil za trajne dobrine se je maja v primerjavi z aprilom zvišal za 3,6 odstotka, na 231 milijard dolarjev. Ob številnih ugodnih gospodarskih poročilih se povečuje tudi potrošniško zaupanje.

Prodaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA se je maja na mesečni ravni povečala na najvišjo raven v zadnjih petih letih – po podatkih ministrstva za trgovino se je prodaja zvišala za 2,1 odstotka, kar je več od pričakovanj analitikov.

Gospodarsko razpoloženje v Nemčiji se je junija drugi mesec zapored izboljšalo. Vrednost kazalca gospodarske klime se je v primerjavi z majem zvišala za 0,2, na 105,9 točke. Izboljšala so se predvsem pričakovanja glede izvoza.