»Diabetiki morajo imeti domačo kuharico, ki jim približa tudi na zdrav in okusen način pripravljeno nacionalno hrano,« poudarja Darja Lovšin, ki je avtorica vrste diabetičnih priročnikov, ustanoviteljica Zavoda Diabetes in dolgoletna urednica revije za diabetike Dita. »Kaj nam pomaga, če po zapletem receptu ustvarimo jed za imaginarnega diabetika, po drugi strani pa ne vemo, ali lahko diabetik v Prekmurju še naprej je bujto repo in Primorec joto z mesom? Pa vampi, segedin, golaž, juhe, sadni zavitki, vse to bogastvo slovenske kulinarike je bilo za naše diabetike pred komaj poldrugim desetletjem neodkrita pokrajina brez kažipotov,« se spominja Lovšinova.

V svojo najnovejšo kuharico je uvrstila kup novosti. Pomembna novost se skriva že v naslovu, saj namesto klasičnega jedilnika z več vhodi avtorica uvaja tudi za slovensko mizo pojem hitro pripravljenega malega kosila, ki kljub skromnosti ponuja vse, kar potrebujemo za zdravje, ima nizek glikemični indeks in manj kalorij. Poleg glikemičnega indeksa (GI) kot kriterija razvrščanja ogljikovih hidratov predstavlja tudi novejšo glikemično obremenitev (GO), ki upošteva porcijsko vrednost živil pri njihovi interferenci s krvno glukozo.

V literarno obarvanem uvodnem delu je skrbno predstavljena vloga vsakdanjih osnovnih živil, kot so kruh, krompir, olje, sladkor itd., v diabetični prehrani in njihov vpliv na krvni sladkor. Posebna pozornost velja tudi mitom in legendam o diabetični prehrani.

V osrednjem poglavju preizkušenih receptov iz sestavin, ki jih je mogoče dobiti v naših trgovinah, je poleg slike vsak recept opremljen z osebno izkaznico oziroma kratkim opisom, ki izpostavi bistvene zdravstvene prednosti jedi, njen vpliv na glukozo, kdaj naj se uživa itd. Posebna pozornost je posvečena tudi »pregrešni« temi sladic z nekaloričnim sladilom stevija, ki se odlično obnese v mafinih, zavitkih, sadno-zelenjavnih napitkih in tortah.

Strokovno recenzijo je prispevala mag. Nataša Trtnik, vodja programsko dietetskega oddelka Službe bolniške prehrane v UKC Ljubljana. Ugotavlja, da so glavna odlika knjige doma preizkušeni recepti, ki temeljijo na zdravih in vsesplošno dostopnih živilih. »Z njimi lahko tudi neizkušeni kuharji in nekoliko slabši poznavalci zdravega načina prehranjevanja pripravijo okusen in hkrati zdrav, prehransko uravnotežen obrok.«av