Nosilec treh olimpijskih odličij je bil na novem in sodobnem strelišču v Erdemliju poleg lastnih napak "žrtev" tudi novih pravil Mednarodne strelske zveze (ISSF), v svoji paradni disciplini pa ni ponovil nekaterih izjemnih minulih dosežkov, kot je denimo prvo mesto na evropskem prvenstvu v Beogradu leta 2011, tretje mesto na lanskih poletnih olimpijskih igrah v Londonu in prvo mesto na lanskem finalu svetovnega pokala v Bangkoku.

Debevec je današnje kvalifikacije končal na prvem mestu, potem ko je zadel 620,9 kroga, v finalu - kvalifikacijski dosežki se črtajo, tekmovalci pa začnejo z ničle ter nato na izpadanje - pa mu je spodletelo, tako da je tekmo končal na zanj skromnem sedmem mestu.

"Razmere na strelišču so bile zame precej težavne, pri visokih temperaturah z veliko vlage imam vedno težave pri uravnavanju srčnega utripa. To težavo sem imel že v prvem delu tekmovanja, ko so bili izidi precej nižji od pričakovanj, z dobrim taktičnim in tehničnim nastopom pa sem kvalifikacije vendarle končal na prvem mestu. V finalu vsi začnemo z ničle, po novih pravilih pa je vsaka napaka lahko usodna in nimaš časa za popravek in izboljšanje uvrstitve. Podrobna analiza bo pokazala, kje sem storil napako. V finalu sem imel boljši občutek kot v kvalifikacijah, vendar je bila moja percepcija slaba in nisem zaznal tehničnih napak, ki sem jih delal v finalu," je po sedmem mestu dejal Debevec.

Na današnji tekmi je zmagal Francoz Valerian Sauveplane, drugi je bil Italijan Marco De Nicolo, tretji pa Hrvat Bojan Đurković.

Ternar izpadel

Slovenski teniški igralec Tomislav Ternar je izgubil uvodni dvoboj posameznikov na sredozemskih igrah v Mersinu. Ternar je dvoboj prvega kroga dobro začel, dobil prvi niz s 7:6 (5), nato pa v nadaljevanju klonil proti Turku Marselu Ilhanu, ki je naslednja dva niza dobil s 6:1 in 6:3.

Danes je med posameznicami zaigrala tudi Manca Pislak, ki pa je bila med posameznicami uspešna. Pislakova je s 7:6 (3) in 6:3 premagala Tunizijko Nour Abbes.

Remi rokometašev proti Tuniziji

Slovenska moška rokometna reprezentanca je igrala neodločeno s Tunizijo 32:32 (17:17), po današnjem remiju pa si še ni izborila polfinalnega nastopa na sredozemskih igrah v turškem Mersinu. Dokončna odločitev o tem bo padla po četrtkovih tekmah med Tunizijo in Egiptom ter Hrvaško in Grčijo.

Slovenija je na štirih tekmah premagala Grčijo in Hrvaško, igrala neodločeno s Tunizijo in izgubila z Egiptom. Trenutno je v vodstvu s petimi točkami, Hrvaška in Egipt sta jih je zbrali po štiri, Tunizija tri, Grčija pa je brez točk.

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Simon Razgor s sedmimi goli, Borut Mačkovšek je prispeval šest, Gašper Marguč pa pet golov.

Odbojkarici na mivki dvakrat zmagali v Mersinu

Slovenski odbojkarici na mivki Andreja Vodeb in Simona Fabjan sta sijajno odprli sredozemske igre v turškem Mersinu. Naša ženska naveza je najprej premagala špansko kombinacijo Cristina Hopf-Alejandra Simon z 2:0 (24, 15), nato pa še s srbsko Isidora Egić-Marija Milošević z 2:0 (12, 22).

Tomazinijeva ni bila kos Grkinji Tolioujevi

Slovenska namiznoteniška igralka Jana Tomazini se je po današnji zmagi nad Italijanko Giorgio Piccolin s 4:0 prebila v drugi del sredozemskih iger v Mersinu, v dvoboju za uvrstitev v četrtfinale pa je morala priznati premoč Grkinji Aikaterini Toliou in izgubila z 0:4.

Drugi slovenski predstavnici v Turčiji Manci Fajmut ni uspel preboj v izločilne boje, to ji je danes preprečila Egipčanka Dina Meshreff po zmagi s 4:0.

V petek, 28. junija, se bodo začele preizkušnje v dvojicah. Slovenki bosta nastopili v skupini A, skupaj s tekmicami iz Španije, Libanona in Egipta.

Sodčevi zlata kolajna, Janžiču četrto mesto

Slovenska balinarka Tadeja Sodec je na letošnjih sredozemskih igrah v turškem Mersinu osvojila odličje zlatega leska v natančnem zbijanju. Slovenija je imela svojega predstavnika tudi v moškem finalu, Davor Janžič pa je zasedel nehvaležno četrto mesto.

Sodčevi se je pred štirimi leti v Pescari za točko izmuznila uvrstitev v veliki finale štirih najboljših balinark na Sredozemlju, na letošnjih igrah pa je dobesedno pometla s tekmicami in v finalu dosegla 26 točk ter si od majhnega števila slovenskih privržencev - med njima sta bila tudi plavalca Damir Dugonjić in Matjaž Markič - prejela glasen aplavz.

Drugouvrščena Francozinja Cecile Lille je zadela 12, tretjeuvrščena Srbkinja Nataša Antonjak osem, četrtouvrščena Hrvatica Iva Hvalek pa štiri točke.

"Na tukajšnjem balinišču sem se dobro znašla že v kvalifikacijah in takoj ujela pravi met. Visoko raven sem zadržala vse do finala, kjer sem si takoj priborila nekaj prednosti, ki jo nato več nisem izpustila do konca tekme," je po zmagoslavju dejala Sodčeva.

Njen kolega Janžič je do velikega finala deloval zelo zanesljivo, v odločilnem četveroboju za kolajne pa se mu je zalomilo in s štirimi točkami zasedel četrto mesto. Zmagal je Francoz Cedric Roche z 20, drugi je bil Črnogorec Miroslav Petković z 19, tretji pa Alžirec Sid Ameh Bofatah s 14 točkami.

"Uvrstitev med štiri me je zadovoljila, končni rezultat pa ne. Štiri točke je vendarle premalo. Slabo sem začel finalni nastop, tekmeci so mi hitro ušli, na koncu pa jih niti nisem mogel ujeti," je po koncu tekme dejal Janžič.

Nina Novak in Aleš Borčnik bosta v četrtek nastopila v četrtfinalu v hitrostnem zbijanju, dan kasneje pa bodo na sporedu še obračuni za kolajne.

V Mersinu Kranjc peti, šesti Šutejeva in Veitova

Na sredozemskih igrah v turškem Mersinu so se začela tudi atletska tekmovanja. Matija Kranjc je bil peti v metu kopja (76,23 m), Sabina Veit je bila šesta v finalu teka na 200 m, Kristina Žumer pa sedma. Obe sta tekli 23,75 sekunde, Veitova pa je bila boljša po fotofinišu. Tina Šutej je bila šesta v skoku s palico (4,30 m).

Kranjc, slovenski rekorder, je začel s 67,32 m, nato pa nadaljeval s 76,23, 71,79, 72,65, 72,74 in končal z 69,95 m. Zmagal je Turek Fetih Avan (83,84 m), prek 80 m pa je vrgel le še Egipčan Ihab Abdelrahman (82,45 m). Kranjc je na prejšnjih SI leta 2009 v Pescari osvojil bronasto medaljo s 77,82 m, ta izid pa tokrat ne bi zadostoval za odličje, saj je tretjeuvrščeni Grk Spyros Lebesis vrgel 78,53 m.

Kristina Žumer je v kvalifikacijah tekla 23,96 in dosegla šesti čas, osmega Sabina Veit (24,09), najhitrejša pa sta bili Italijanka Libania Grenot in Ciprčanka Eleni Artymata (23,59). Slednja je bila najboljša v finalu (23,18). V finalnem teku, ko je pihal dokaj močan veter v prsi (-1,8 m/s), sta Veitova in Žumrova dosegla svoja najboljša izida sezone in za 45 stotink zaostali za normo B za svetovno prvenstvo v Moskvi (23,30). Sabina Veit je na SI v Pescari na 200 m osvojila srebrno odličje (23,45). Ta čas tokrat ne bi zadostoval za stopničke, saj je Grenotova srebro osvojila s 23,20, Turkinja Nimet Karakus pa bron s 23,40.

Šutejeva, slovenske rekorderka in četrta na prejšnjih SI (4,20 m), je v prvih poskusih preskočila 3,95 in 4,10 metra, 4,20 in 4,30 m pa v drugih. Na višini 4,40 m je letvico trikrat podrla. To je bil njen tretji nastop na prostem v tej sezoni. V soboto, 22. junija, je na ekipnem evropskem prvenstva v Kaunasu zmagala s 4,30 m. V Mersinu je sredozemski naslov osvojila Grkinja Stella-Iro Ledaki, ki je skočila 4,50 m, ta višina pa je tudi norma B za SP.