Stavka naj bi trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev. Poleg takojšnjega izplačila zaostalih majskih plač stavkajoči zahtevajo še zagotovitev rednih plač v bodoče in redno plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost. Prav tako zahtevajo izplačilo regresa za zadnja tri leta, omogočanje koriščenja lanskega in letošnjega dopusta, zagotavljanje predpisanega počitka in pogojev za strokovno neoporečno delo s potrebnim številom kvalificiranih kadrov.

Pogrešajo še primeren socialni dialog, spoštovanje dogovorjenega, spoštljiv odnos do zaposlenih in plačilo stavke, so sporočili iz Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Direktor doma Ivan Kovač je za STA danes povedal, da se nega skupno okoli 90 oskrbovancev kljub stavki izvaja. "Sam uporabnik zaradi tega nič ne trpi," je zatrdil.

V omenjenem domu, ki deluje od avgusta 2010 in ima 47 zaposlenih, je bila stavka že jeseni lani, saj je že takrat prišlo do zapletov z izplačili. Stavkovni odbor ugotavlja, da se ne uresničujejo določbe stavkovnega sporazuma iz 14. novembra lani ter da se je stanje še poslabšalo.

Kovač pa pravi, da se bodo zadeve kmalu uredile. "To je dolga zgodba, ki se je zdaj nakopičila. Mislim, da bomo danes ali jutri že imeli odgovor," je povedal. "Mi smo edini dom v Sloveniji, ki deluje brez koncesije in del finančnih sredstev zmanjkuje vsak mesec," je dejal in povedal, da se dogovarjajo o pripojitvi k domu v Trbovljah. "A vse se malo vleče, zato prihaja do teh težav," je dodal.