Ponekod se že dobijo ali v gozdu najdejo lisičke. Če jih popražimo in dodamo pečenemu krompirju iz prejšnje zgodbe, nikakor ne moremo zgrešiti. Seveda ni nič narobe, če mladi krompir pripravimo na način praženega, čeprav marsikdo meni, da to ni primerno. Pripravimo ga lahko na prav vse načine, kakor sicer pripravljamo (stari) krompir, le da ga je za nekatere jedi škoda. Najbolj pride to do izraza v gostilnah, kjer mladi krompir radi ocvrejo v olju kakor pomfrit, saj je to enostavneje kakor peka v pečici. Morda se čudite naslovu, ampak pomme de terre po francosko in erdapfel po nemško pomenita natanko to – zemeljsko jabolko. Kartoffel so Nemci šele med vojno povzeli po ruski kartoški. Krompir v roke, kuharsko domišljijo na pašo in dober tek!

Mladi krompir s skušo v pečici

Potrebujemo 500 g mladega krompirja, 2 skuši ali lokardi, 1 mlado čebulo, 1 paradižnik, 6 žlic olivnega olja, 1 dl malvazije, morsko sol, sveže zmlet poper, 4 stroke česna, 3 vejice peteršilja, 3 mlade vršičke rožmarina, sok polovice limone.

Krompir operemo in ostrgamo in narežemo na tanjša kolesca. Paradižnik operemo in narežemo. Čebulo olupimo in razpolovimo. Česen olupimo in med prsti rahlo stisnemo, da se stre. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. V skledi zmešamo narezana krompir in čebulo, 4 žlice olivnega olja, vino, sol, poper, česen, peteršilj in rožmarin. Vse skupaj stresemo v manjši, a nekoliko višji pekač, obložen s papirjem za peko. Za dobrih 20 minut ga potisnemo v segreto pečico. Skuši medtem očistimo, operemo in posušimo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami ter od znotraj pokapamo z limonovim sokom, od zunaj pa premažemo s preostalim olivnim oljem. Skoraj pečenemu krompirju dodamo paradižnik in vse skupaj nežno premešamo. Nanj položimo pripravljeni skuši, potem pa vse skupaj pečemo še 15 minut. Samostojno glavno jed na mizo postavimo kar v pekaču, v katerem smo jo pripravili. Zraven lahko postrežemo kuhano blitvo in/ali mešano sezonsko solato ter dobro ohlajeno malvazijo. Če namesto drobnejše skuše ali podobne ribe uporabimo večje, kot so brancini, orade ali škarpine, damo ribo v pekač že na začetku, da se dovolj speče.

Recept je bil objavljen v eni od prejšnjih številk revije Hopla.