Medtem ko je predsednik države Borut Pahor na osrednji proslavi ob dnevu državnosti na ljubljanskem Kongresnem trgu poudarjal pomen iskrene volje za sodelovanje, složnost in enotnost takrat, ko gre za državo in domovino, in je predsednik državnega zbora Janko Veber na slavnostni seji parlamenta napovedoval, da je kriza premagljiva z medsebojnim spoštovanjem in sodelovanjem, predvsem pa z dialogom, je prvak SDS Janez Janša na proslavi v Domu Sv. Jožefa v Celju ugotavljal, da smo v krizi zato, ker je v državi preveč Jugoslavije. »Tisti, ki misli, da bomo izšli iz krize tako, da bomo uvozili še več Jugoslavije, se moti. To vodi v propad,« je napovedal prvak največje opozicijske stranke.

SDS se je odločila, da na letošnji državni proslavi in slavnostni seji državnega zbora ne bo navzoča. Razlog za njihovo odsotnost je bila udeležba praporščakov s simboli »agresorske komunistične jugoslovanske armade in komunističnega režima«. Po prepričanju SDS je namreč rdeča zvezda »simbol kršenja človekovih pravic, totalitarizma in agresije na Slovenijo«.

Tako so bili lani, torej v času Janševega vodenja vlade, kljub nestrinjanju večine koalicijskih strank praporščaki Zveze združenj borcev za vrednote NOB pregnani z državne proslave, letos pa je SDS še posebej vznemirilo, da je praporščake Janko Veber povabil tudi na slavnostno sejo državnega zbora. »To je v temeljnem nasprotju s plebiscitno odločitvijo, z vrednostnim središčem slovenskega naroda in slovensko ustavo,« so prepričani v največji opozicijski stranki.

S tem pa se Janko Veber ne strinja: »Rdeča zvezda je simbol upora in nas je kot narod tudi ohranila v drugi svetovni vojni. Kot mi je znano, so pripadniki Teritorialne obrambe še ščitili plebiscitarno odločitev z zvezdo na svojih uniformah, prav tako pa do lanskega leta prisotnost zdaj za nekatere spornih simbolov na državnih proslavah ni bila problematična – niti za vlado, ki jo je v letih 2004–2008 vodil Janez Janša.«

Po Vebrovih besedah se morajo prav vsi zavedati, da je dan državnosti največji državni praznik, zato bi bila navzočnost poslanske skupine SDS na slavnostni seji DZ več kot upravičena. Vsak tak manko lahko namreč po njegovem prepričanju kaže, da se včasih daje prednost političnim interesom pred domovino, kar ni dobro.

Na slavnostni seji DZ in na proslavi na Kongresnem trgu pa so bili navzoči poslanci drugih dveh opozicijskih strank. Kot nam je dejal vodja poslancev Nove Slovenije Matej Tonin, imajo v NSi sicer z navzočnostjo rdeče zvezde veliko težavo. »Bila je moteča in neprimerna.« Vendar so se zaradi sporočilnosti praznika odločili, da se bodo slovesnosti udeležili. »Dan državnosti ne more biti talec praporov. Za državo je dan državnosti tako, kot božič za kristjane. Sam se polnočnice udeležim, tudi če so pevke v cerkvenem pevskem zboru oblečene za mašo nedostojno,« je še dodal Tonin. Prvak SLS Franc Bogovič pa je na vprašanje, ali ga rdeča zvezda na državnih prireditvah ne moti, odgovoril, da ga motijo levi in desni ideologi, ki praznik izkoriščajo za razdvajanje in ne za praznovanje.