Ravne na Koroškem. Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti so po opravljeni reviziji posebej za to imenovane komisije, ki je ugotovila številne nepravilnosti, vzeli pod drobnogled še inšpektorji. Prva je delo končala delovna inšpekcija. Kot nam je pojasnila vršilka dolžnosti glavne inšpektorice RS za delo Nataša Trček, so se osredotočili na pregled s področja delovnih razmerij. »Pri tem smo ugotovili dve kršitvi. Ena se nanaša na opustitev določitve letnega razporeda delovnega časa pred začetkom koledarskega oziroma poslovnega leta, druga pa na zagotavljanje tedenskega počitka. Zaradi tega smo delodajalcu izdali odločbo in mu naložili, da to uredi, uveden pa je bil tudi prekrškovni postopek, ki pa še ni končan,« je pojasnila Trčkova.

Podajajo si kljuko

Direktor zavoda Miran Mlakar nam je na vprašanje, za kakšne kršitve konkretno je šlo, dejal, da te skoraj niso vredne omembe. »Eden, ki nadzira bazensko vodo in je samo nadomeščal za to usposobljenega našega zaposlenega, si je delovno uro, ker je pač pošten, zabeležil na nedeljo, ko je kontrolo dejansko opravil. Lahko pa bi si jo tudi na soboto, pa bi bilo vse v redu. Tako pa se je inšpekcija vtaknila ravno v to, čeprav to nima bistvenega pomena,« nam je razložil Mlakar. Na vprašanje, ali so pregledovali tudi študentske napotnice, ki so jih, kot so nas nekaj mesecev opozarjali naši viri, izdajali tudi upokojencem, pa je Mlakar dejal, da je inšpekcija pregledovala le papirje in pogodbe, sklenjene v letošnjem letu, za lani in minula leta pa ne. »Odkar sem v zavodu jaz, imamo vse papirje urejene v skladu z novo zakonodajo. Delo prek napotnice lahko opravljajo izključno študentje s statusom, ki za to tudi izpolnjujejo vse pogoje, tisti, ki jih ne, pa prek napotnice pri nas ne morejo delati,« zatrjuje Mlakar. Kot je še dejal, pa se bodo zoper prekrškovno odločbo delovne inšpekcije pritožili. »Ta čas imamo v hiši tudi davčno inšpekcijo, ki pregleduje naše lansko poslovanje. Ali bodo kaj našli, ne vem,« je še dejal Mlakar. In se pridušal, da jih nenehno obletavajo tudi drugi inšpektorji, od sanitarnih, tržnih do tistih za žičniške naprave, okolje in prostor pa še bi našli katere. »Ampak teh smo v bistvu vajeni, saj si kar podajajo kljuko in so pri nas skoraj vsak teden. Tako da nas to sploh ne moti več,« pravi Mlakar.

Kdo se bo lotil napotnic in brezplačnih kart?

Aleksander Jug, eden neizbranih kandidatov za direktorja zavoda na zadnjem razpisu, pa pravi, da je žalostno, da se inšpekcija ni lotila ugotavljanja bistvenih stvari, o katerih se je javno govorilo in pisalo, in sicer zaposlovanja upokojencev na osnovi študentskih napotnic, podeljevanja brezplačnih kart članom sveta zavoda brez vsakršne osnove in podobnega. Vse to se je sicer dogajalo še pred prihodom Mlakarja, v času, ko je zavod vodil Aleksander Kotnik. »Zdaj so očitno pač morali nekaj najti in so našli nekaj, kar ni bistvenega pomena,« meni Jug. Po njegovem mnenju bi moralo temeljito revizijo opraviti tudi računsko sodišče. A kot so nam že večkrat pojasnili na omenjenem sodišču, med letom preglede opravljajo le v izjemnih primerih, sicer pa letne revizije načrtujejo vedno konec leta za prihodnje koledarsko leto. Ali se bo na spisku revizij v prihodnjem letu tako morebiti znašel tudi ravenski superzavod, za zdaj še ni znano.