Srce Slovenije je zaokroženo območje v obliki srca z geometričnim središčem Slovenije GEOSS kot središčno točko. Povezuje srčne ljudi ob vznožju kamniških planin do dolenjskega gričevja in od vzhodnih obronkov Ljubljane do posavskih ravnic.

Znamko Srce Slovenije je razvil Razvojni center Srce Slovenije, ki povezuje več kot 2000 organizacij in posameznikov, skrbi za njihovo promocijo in pomaga pridobiti sredstva za njihov razvoj. »Do sedaj smo sodelovali v 20 različnih evropskih projektih s 160 partnerji iz 28 različnih držav, kjer skrbimo za turizem, podjetništvo, kulturno dediščino, inovativnost, lokalno samooskrbo, transport in mobilnost ter aktivno staranje,« z žarom v očeh pove Gradiškova. Pri razvoju območja Srca Slovenije aktivno sodelujejo občine Dol pri Ljubljani, Litija, Šmartno pri Litiji, Ivančna Gorica, Šentrupert in Mengeš.

Edinstvene naravne vrednote in bogata kulturna dediščina

Srce Slovenije vključuje najlepše atrakcije na ozemlju Slovenije, kot so Grad Bogenšperk, Velika planina, Dežela kozolcev, Samostan Stična, Terme Snovik, Oglarska dežela, Zdravilni gaj Tunjice, trojanski krofi, Kračeva domačija, Pustolovski park GEOSS, prazgodovinske Vače, Levstikova pot, Špas teater in še mnogo drugega.

Na podeželju v Srcu Slovenije je lahko živeti aktivno. Na voljo so kolesarjenje, pohodništvo, jahanje, adrenalinski športi, rekreacijski centri, terme in zimski športi.

Kar 1448 kilometrov kolesarskih poti

Kolesarji lahko v Srcu Slovenije izbirajo med 32 treking, gorskimi in cestnimi trasami. V kolesarskem vodiču, ki ga je izdal Razvojni center Srca Slovenije, je na voljo natančen zemljevid z vrisanimi kolesarskimi potmi in znamenitostmi, ki jih je na poti vredno obiskati. Uporabniki lahko s pomočjo QR-povezav na svoje mobilne telefone prenesejo GPS-koordinate posameznih kolesarskih tras.

»Ravno sedaj smo organizirali prvi kolesarski dan. Sicer pa kolesarske poti potekajo na območju med Kamniškimi Alpami in dolenjskim gričevjem z več kot 100 namigi, kaj je vredno ogleda. Na izbiro je 1448 kilometrov skupne dolžine poti, kar pomeni, da lahko kolesarite 91 ur po 17 občinah,« dodaja Aleksandra Gradišek.

Vabimo vas na zbiranje nalepk s kolesom

Kolesarji bodo lahko poleti odkrivali neokrnjeno naravo podeželja in spoznavali kulturno dediščino Srca Slovenije, hkrati pa zbirali nalepke na kolesarskih točkah pri turističnih ponudnikih. Tisti, ki bodo prevozili in obiskali vse turistične točke na treh izbranih trasah različnih težavnostnih stopenj, bodo v soboto, 21. septembra, na zaključni kolesarski prireditvi v Dolskem tudi nagrajeni. Gre za prvo tovrstno akcijo, ki so jo organizirali v Centru.

Srce Slovenije – prva destinacija za karavaning v Sloveniji

Razgibano območje Srca Slovenije je s številnimi naravnimi lepotami in ohranjeno dediščino idealna izbira tudi za izlet ali počitnice z avtodomom. Razvojni center Srca Slovenije je lani pomagal vzpostaviti 14 novih počivališč za avtodome z možnostjo kampiranja v treh kampih in tako prvi v Sloveniji oblikoval turistični produkt karavaning. Organiziral je tri promocijske karavane, nov organiziran izlet za avtodomarje pa načrtuje tudi letos jeseni. V mrežo karavaningu prijaznih 70 gostiteljev so vključene kmetije, gostilne, kulturne znamenitosti in športni objekti. Obiskovalci lahko oskrbijo avtodom, okušajo domače dobrote in prenočijo, poleg tega pa si ogledajo še lokalne zanimivosti. Obiskovalci območja se lahko z avtodomi ustavijo na drugih točkah v bližini, ki ponujajo kulinariko z lokalnimi posebnostmi. Informacije o ponudbi karavaninga se lahko dobijo na spletni strani www.srce-slovenije.si.

Zdravi lokalni pridelki

V Srcu Slovenije uspešno deluje tudi mreža kmetij za samooskrbo s hrano. Vključenih je že več kot 100 lokalnih pridelovalcev hrane, ki oskrbujejo več kot 60 šol in vrtcev v Sloveniji. Prebivalci imajo tako možnost uživati zdravo in domačo hrano, kmete in druge lokalne pridelovalce hrane pa Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z zadrugo Jarina spodbuja k razvoju lastnih podjetniških zgodb na podeželju. Preko turističnih produktov, dogodkov, sejmov in prireditev poskuša obiskovalcem ponujati domačo hrano.

»Pri nas vse utripa s srcem. Na srčni pogon. Ne glede na to, kaj delate: se ukvarjate s športom ali želite poskusiti domačo hrano,« sklene Aleksandra Gradišek. aj