Ko slavimo prejemnike odlikovanj, skupaj z njimi praznujemo dosežke, ki so izjemni in izredni, je ob podelitvi odlikovanj na današnji dan državnosti dejal Pahor. Odlikovanje po njegovih besedah ni le priznanje posameznikom ali skupini, ampak je veliko več. Kot pojasnjuje, je to sporočilo vsem, »da se moremo in moramo veseliti uspehov drug drugega, da zmoremo izreči pohvalo in zahvalo tistim, ki jo zaslužijo, da se znamo navdihovati z zmagami, ki so jih dosegli drugi, za preizkušnje, ki jih morda uspemo opraviti tudi sami«.

Pahor: Imate osebnost, značaj in neskončno voljo

Nagrajencem pa je Pahor dejal: »Ne glede na to, kdo ste prejemniki nagrad in odlikovanj, in ne glede na to, zakaj jih prejemate, imate skupno lastnost: imate osebnost, imate značaj, imate izdelan vrednostni sistem in imate neskončno močno voljo, da se borite za tisto, v kar verjamete ne glede na okoliščine.«

Tina Maze je zlati red za zasluge prejela za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem.

Maze: Država mi je vedno pomagala in brez nje ne bi uspela

Mazejeva je dejala, da je priznanja vesela, da pa je to tudi odgovornost za naprej. Poudarila je, da ji je država doslej vedno pomagala, tudi v prelomnih trenutkih, ko se odločila za svojo ekipo.

"Občutki so lepi, saj je to veliko priznanje za vse, kar smo naredili in kar sem naredila. To je tudi odgovornost za naprej, da upravičiš podeljeno državno priznanje. Ni prvič, da mi je država pomagala, zato sem izredno hvaležna. Država mi je pomagala, ko sem šla na svoje, ko smo pred leti postavili našo novo ekipo. Brez tega me danes ne bi bilo tu. To je pika na i temu, kar sem dosegla. Vedno pa so mi pomembni ljudje v državi pomagali, da so prepoznali, da lahko dam na nekaterih področjih nekaj več.

»V Sloveniji moraš biti popoln«

Tina Maze je bila vesela tudi ugotovitve v obrazložitvi, da je s svojimi uspehi prinesla navdih ljudem. "Mogoče tega sama nisem videla med sezono. Po njej pa sem srečevala ljudi, ki so mi povedali, kako so doživljali moje uspehe. Tedaj sem kar malo pogoltnila cmok ... V Sloveniji moraš biti popoln, ne smeš dati priložnosti, da te kritizirajo. Vedno se najdejo ljudje, ki to počno ali ti ne privoščijo tega, kar imaš. Zato mi je bilo do minule sezone kar težko. Ko to prebrodiš, ko si sam s sabo in se osredotočaš nase, pa se vse zgodi samo od sebe. Tako na vse skupaj gledaš drugače, manj obremenjujoče."

»Sem še močnejša kot lani«

Priznanja, ki jih Črnjanka dobiva, pa so plod trdega dela, ki bodo podlaga za visoke cilje, ki jih ima tudi v naslednji, olimpijski sezoni. "Priprave potekajo dokaj dobro, kot običajno so težke in zahtevne. Delam, da bi upravičila znanje, ki sem ga prikazala v prejšnji sezoni in se osredotočam na vsak dan posebej. Čutim, da sem malo bolj močna, kot sem bila v minuli zimi. Nekatere stvari iz prejšnje sezone bom ponesla tudi v naslednjo, vendar je treba marsikaj narediti na novo. Brez težav ne gre, ovire so velike in jih je na treningih težko preskakovati," je dejala Mazejeva.

Massi: »Sklepe ima kot 20-letnica«

Slovenska šampionka ima trenutno manjše težave s hrbtnimi mišicami, ki si jih je poškodovala pri igranju tenisa. Andrea Massi, vodja njene ekipe in njen partner, je o tem dejal: "Sedaj ima težave s hrbtnimi mišicami. Želela si je tenisa in ko je udarila žogico, je ni udarila kot rekreativec. Zato smo imeli zadnje štiri dni prilagojen trening. Pri nas ne gre nikoli po načrtih. Male težave smo imeli spomladi s kolenom in klinični center je odlično opravil svoje delo. Zdaj je, kar se tega tiče, dobro. Zdravniki pravijo, da ima sklepe kot kakšna dvajsetletnica."

O ekipi, v kateri bo Walter Ronconi nadomestil trenerja Livia Magonija, serviser pa ostaja Andrea Vianello, pa je Massi dejal: "Kar se ekipe tiče, sem si oddahnil že aprila, saj si nisem želel, da se mi streha podrla na glavo. Pogovoriti se moram še z Nežko Poljanšek, da se nauči dinamike naše ekipe. V vrhunskem športu gre vse drugače, v vrhunskem športu ne morem biti demokrat, kot sem sicer v normalnem življenju."

Pahor podelil tudi druga odlikovanja

Pahor je danes podelil tudi druga odlikovanja. Red za zasluge je tako podelil Zvezni gimnaziji in Zvezni realni gimnaziji za Slovence v Celovcu za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Avstriji, ki od nekdaj velja za steber slovenstva in ima tudi danes vodilno vlogo pri izobraževanju slovenske narodne skupnosti, ter Glasbeni matici iz Italije za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Red za zasluge sta prejela tudi Neva in Mile Trampuš za prispevek k razvoju ljubiteljske kulture na področju folklorne dejavnosti, kakovostnega poustvarjanja slovenskega plesnega in glasbenega izročila ter oblačilne dediščine, svoj opus pa sta ustvarjala 50 let. Za vsestranski prispevek pri razvoju slovenskega planinstva in ob 120. obletnici društvenega dela pa je Pahor red za zasluge danes podelil tudi Planinskemu društvu Ljubljana - Matica.