Prva točka dvoboja je pripadla Američanu, ki je povedel tudi z 2:0, pri tretji točki pa je Žemlji uspelo izenačiti. Poravnana sta bila tudi pri četrti in šesti točki, podaljšana igra pa je pripadla Russellu. Po 1:1 v drugem nizu je Žemlja prvič v dvoboju povedel, nato pa sta igralca izmenično osvajala točke. Kranjčan je povedel s 5:4, nato pa po 6:4 izenačil v nizih.

Podobno kot v prvih dveh sta bila tudi v tretjem nizu igralca izenačena do četrte točke, nato pa je Žemlji le uspelo streti odpor Američana in osvojiti niz. Precej lažje delo je imel v četrtem, ko je povedel s 3:0, nato je točko osvojil Russell, do konca pa je Žemlja nanizal še tri in se veselil preboja v drugi krog.

Tekmeca sta se pomerila petič v karieri, Žemlja pa zdaj vodi s 3:2 v zmagah. Slovenki igralec je nanizal 18 asov, izrazito boljši pa je bil v številu "winnerjev"; dosegel jih je kar 68, Russell pa 30 manj.

Svoje nastope na sveti travi v Wimbledonu sta že končala druga slovenska predstavnika. Blaž Kavčič je moral priznati premoč Nemcu Jan-Lennardu Struffu, ki je bil boljši s 6:4, 6:1 in 6:3, Aljaž Bedene pa je izpadel proti Argentincu Leonardu Mayerju, ta je zmagal s 6:2, 6:3 in 6:4.

Žemlja in Bedene sta v ponedeljek nastopila v konkurenci dvojic, v 1. krogu pa sta morala priznati premoč Tajcema, bratoma dvojčkoma, Sanchaiju in Sonchatu Ratiwatani, ki sta slavila s 6:3, 6:4, 5:7 in 7:6 (3).

Kavčiču ni šlo, kot si je zamislil

Kavčičev tekmec Struff se je v glavni del turnirja uvrstil kot kvalifikant, v Wimbledonu nastopa prvič v karieri, Kavčiča pa je odpravil po uri in 35 minutah igre. Nemec je nanizal kar 20 asov, slovenski igralec na drugi strani le sedem. Še izraziteje je bil Struff boljši po številu »winnerjev«, dosegel jih je 53, Kavčič pa 16.

»Zanesljivo ni šlo, kot sem si zamislil. Lahko rečem, da sem zadnje tri dni na treningih igral zelo dobro, igral z veliko bolje uvrščenimi igralci, kot je Struff in bil konkurenčen oziroma še boljši, bolj agresiven. Danes na tekmi, če dobiš 30 asov in 50 'winnnerjev' iz zadnje črte, je težko delati neke zaključke. Enostavno je bil nasprotnik danes predober. Nekako mislim, da sem letos igral najboljši tenis kot kadarkoli na travi, tudi dobro sem se počutil na travi. Lahko rečem, da sem res dobro igral. Na žalost je nasprotnik danes igral brez napak, ni mi dal nobenih priložnosti. Imel sem nekaj break žog, ki jih na žalost nisem izkoristil,« je po dvoboju dejal Kavčič in zaključil: »Če potegnem črto, je bil nasprotnik za razred boljši, to dokazuje tudi rezultat.«

Od turnirja v Portorožu ne pričakuje nič

Kavčiča že prihodnji teden čaka domači turnir v Portorožu. »Če čisto po pravici povem, nič ne pričakujem. V zadnjem času nisem dosegal rezultatov, kot bi si jih želel. Vsak rezultat, vsaka zmaga bo dobra. Jaz se bom poizkusil na turnir maksimalno pripraviti, maksimalno odigrati, zanesljivo pa si ne postavljam nekih visokih rezultatskih ciljev, ker v trenutnem rezultatskem stanju ne bi bilo realno. Želim igrati na domačem turnirju, motivacije ne bo manjkalo. Turnir bom vzel kot čisto vsak drug turnir, sproščeno bom odigral. Če bo rezultat, bo super, če pa ne bo, je pa še kar nekaj turnirjev do konca sezone in bomo na naslednjih turnirjih poskušali narediti rezultat,« je pred portoroškim turnirjem povedal trenutno 132. igralec na lestvici ATP.

Tudi Bedene, ki je na wimbledonski travi nastopil prvič v karieri, je bil brez prave moči proti Mayerju. Slednji je prva dva niza dobil brez težav, v tretjem pa je 90. igralec sveta povedel s 4:3 proti Argentincu, a nato zapravil pet priložnosti za break in sanj o napredovanju je bilo konec. Mayer je dosegel 41 »winnerjev«, Bedene 22 manj.

Kavčič in Bedene sta za nastop v 1. krogu prejela vsak po 27.700 evrov.