Mladi kolesar Radenske iz Suhadol pri Komendi je v zadnjih metrih premagal soubežnika Jureta Golčerja (Tirol) in Mateja Mugerlija (Adria Mobil), ki je glede na potek dirke veljal za prvega favorita državnega prvenstva.

Ko je že po 20 kilometrih pobegnila sedmerica kolesarjev, še Matej Mohorič (Sava), Blaž Jarc (NetApp) ter Kristijan Fajt in državni prvak s kronometra Klemen Štimulak (oba Adria), je bilo večjim poznavalcem že jasno, da bo težko ulovljiva. Breme lova je bilo na eliti iz ProToura. »Dovolili smo jim več kot tri minute naskoka, kar je bilo na tej progi očitno preveč,« je v cilju moral priznati Kristijan Koren. »Sicer smo se Bole, Kump, Mezgec, Božič in Brajkovič dobro organizirali, toda ujeti se jih ni dalo. To je bil najboljši trening za Tour,« se je potolažil Koren, ki bo z Brajkovičem del zgodovinskega 100. Tour de France.

»Moram priznati, da smo se profesionalci ušteli. Tudi če bi jih na koncu ujeli, bi bili težko konkurenčni. Težka dirka, dober trening,« je pripomnil Jani Brajkovič. »Kaj naj rečem? Garali smo kot črnci,« je pristavil iskrivi Luka Mezgec. Najbolj je bil razočaran Grega Bole, zaradi iskanja nove ekipe vidno najbolj motiviran. Z domačinom Tomažem Nosetom se je Bole najbolj približal ubežnikom. »Verjetno sem bil najmočnejši na dirki, a kaj ko naredijo le 140 kilometrov dolgo dirko. Malemu Piberniku privoščim, da se je maščevala za preračunljivo taktiziranje kolesarjev Adrie Mobila. Zadaj smo se dobro organizirali in pokazali, kdo je tudi po tej plati sodi v ProTour. Meni je predvsem hudo, ker ne grem na Tour de France. Da bi pokazal formo,« je butalo iz Tomaža Boleta, ki je med vrsticami ošvrknil predvsem Roberta Vrečerja, ker skupaj s štajersko druščino ni želel sodelovati v lovu za ubežniki in prijatelji. A štajerska naveza, Golčer – Štimulak, tega ni uspela v popolnosti vnovčiti. Štimulak je pretiraval na divjem spustu, Golčer pa je bil močnejši od Mugerlija, a ne od Pibernika.

»Nisem se šparal, da bi lažje sprintal. Zadaj so tako močno lovili, da smo vozili na polno,« je bilo kratko pojasnilo Mateja Mugerlija. Pibernik tako kot Mohorič prihaja iz kmečkega okolja, s traktorja. »Otavo so doma že začeli kositi in vsaj danes bodo doma razumevajoči, da se spočijem. Sta se pa kmečka trma in vztrajnost poplačala. No, Mugerliju gre zahvala za spodbudo, da moramo složno voziti, da nas ne ujamejo. Na koncu sem se najprej osredotočil na Mohoriča, češ, kdo bo prvak med mlajšimi člani, v zadnjih 50 metrih pa sem videl, da Mugerlija zmanjkuje. In uspelo je,« je Luka Pibernik, ki je pripravil senzacijo že lani s tretjim mestom v Mirni Peči in četrtim mestom na svetovnem prvenstvu med mlajšimi člani. »Lani je Luka še delal neumnosti, tokrat je znal z glavo. Dokazali smo, da tudi mi treniramo,« je bil na svoj način ponosen trener Marko Polanc.