Prvi dan je zlato odličje osvojila Vlora Beđeti (do 57 kg), srebrni Petra Nareks (do 52 kg) in Andraž Jereb (do 66 kg), drugi dan pa sta bila srebrna Nina Milošević (do 63 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg), bronasta pa Anka Pogačnik (do 70 kg).

Klinarjevi zlato tudi na 400 mešano

Plavalka Gorenjske banke Radovljice, Anja Klinar, je v turškem Mersinu osvojila že svojo tretjo medaljo, drugo zlato. V nedeljo je bila po dosežku 4:40,49 nepremagljiva v svoji paradni disciplini na 400 mešano.

Klinarjeva je zmagala z velikim naskokom pred Špankama Mario Vilas Vidal in Claudio Dasca Romeu. Glavni tekmici sta bili sicer Italijanki Carlota Toni in Stefania Pirozzi, ki pa sta bili diskvalificirani, a tudi Italijanki se v končnici nista borili za zmago s slovensko reprezentantko.

"Z izidom 4:40 nisem zadovoljna, saj se tukaj izredno dobro počutim in želela sem si celo izid 4:38 ali 4:39, za kar pa bi potrebovala tudi močnejše tekmice. No, na koncu sem osvojila zlato medaljo in to je tukaj to, kar šteje," je bila zadovoljna 25-letna slovenska rekorderka, ki je v tej disciplini na olimpijskih igrah v Londonu osvojila 10. mesto.

V velikem finalu na 200 prsno sta doslej nastopili še Neža Marčun in Tanja Šmid ter osvojili sedmo in osmo mesto.

Boštjan Maček prvi dan brez napake

Slovenski strelec v trapu Boštjan Maček je odlično opravil uvodne tri serije na letošnjih sredozemskih igrah v Mersinu in je na poti, da ubrani prvo mesto iz Pescare. Maček je zadel vseh 75 letečih tarč, drugi slovenski predstavnik Matej Žnidarčič pa 69.

Poleg Mačka je "prvi polčas" dvodnevnega tekmovanja s 100-odsotnim izkupičkom končal še Manuel Mancini iz San Marina, po 74 glinastih golobov pa so zadeli Italijana Giovanni Pellielo in Massimo Fabbrizi, Francoz Stephane Clamens, Turek Alp Kizilsu, Hrvat Giovanni Cernogoraz in Španec Jesus Serrano Lara.

Strelka Petra Dobravec bronasta, Blaž Kunšek 11.

Slovenska strelka Petra Dobravec je na sredozemskih igrah v Mersinu osvojila odličje bronastega leska. V današnji finale najboljših osmih strelk z zračno pištolo se je prebila s sedmim dosežkom, nato pa se je zavihtela do tretjega mesta.

Zmagala je Francozinja Celine Goberville, druga je bila Srbkinja Zorana Arunović.

"Z rezultatom sem zadovoljna. To je tak rezultat, ki ga delam že celo sezono. Tudi tokrat se nisem sama sebi izneverila. To da sem prišla v finale je bil en velik plus, medalje pa nisem pričakovala. Streljala sem tako kot znam streljat. Vesela sem, da imam bronasto medaljo," je o uspehu dejala slovenska strelka, ki je v finalu svoje delo opravila suvereno. "Živci naredijo svoje, roka se mi je tresla, ampak vseeno sem se 'skulirala', da sem vsak strel sproti dala tja kamor mora it. Lahko bi bilo bolje, lahko pa bi bilo tudi veliko slabše," meni Dobravčeva in dodaja: "Letos sem bila na EP na Danskem 13., tako velikega finala pa še nisem imela. Je največji uspeh v moji karieri."

Slovenec Blaž Kunšek je na današnji tekmi z zračno pištolo zasedel enajsto mesto.

Tudi Grace in Zupan do brona

Slovenska veslača Jure Grace in Aleš Zupan sta si v Mersinu priborila bronasto kolajno v konkurenci dvojnih dvojcev. Zmagala sta Italijana Francesco Fossi in Romano Battisti pred Srboma Markom Marjanovićem in Aleksandrom Filipovićem.

Grace in Zupan sta danes odveslala precej bolje kot na petkovih kvalifikacijah, kjer so posadke veslale zgolj za razporeditev po progah. Po startu sta nekoliko popustila, nato pa ujela priključek z najboljšimi in v finišu ugnala Egipčana ter se veselila brona. "Danes nama je šel start precej bolje. Po prvih 500 m sta prva dva čolna nekoliko pobegnila, nato sva se do cilja borila z Egipčanoma. Rečem lahko, da je bilo veslanje čez progo precej boljše kot pa v petek. Ta bron je lep uspeh, sam pa sem še toliko bolj vesel, ker vem, da sva dobro odveslala," je po tekmi dejal Aleš Zupan.

Pozitivno je nastop dvojnega dvojca ocenil tudi vodja veslaške ekipe v Mersinu Dušan Jurše. "Prvi favorit je bil nedvomno italijanski čoln, ki je letos osvojil naslov evropskega prvaka, Battisti pa je bil lani na olimpijskih igrah v Londonu z drugim partnerjem srebrn. Drugi favorit je bil srbski čoln in tako se je na tekmi tudi razpletlo. Vedeli smo, da bomo morali premagati Egipčane in Monako, po predtekmi pa nisem bil prepričan, da je to mogoče. Fanta sta danes napadla kot je treba, Egipčanoma nista dala miru in mislim da je bil to recept, da sta jih na koncu lahko prehitela," je povedal Jurše.

Danes so nastopile še tri slovenske posadke, vendar so vsi trije enojci zaostali za kolajnami. Skifist Jan Špik je bil šesti, zmagal je Italijan Francesco Cardaioli pred Grkom Dionysiosom Angeloupolosom in Egipčanom Noureldinom Younisom. Lahki skifist Rajko Hrvat je bil četrti, zmagal je Italijan Pietro Willy Ruta pred Turkom Huseyinom Kandemirjem in Grkom Panagiotisom Magdanisom, peta pa je bila skifistka Anja Šešum, kjer je med ženskami zmagala Iva Obradović iz Srbije, pred Italijanko Giado Colombo in Hrvatico Marielo Milošević.

"Jan Špik je naredil taktično napako, ni sledil Grku čez progo, da bi ga ta pripeljal do finiša in s tem do boja za kolajne. V prvem delu je 'preforsiral', potem pa ni bilo več rešitve. Za Anjo smo vedeli, da ima okoli sebe preveč premočnih tekmic. Do polovice je še nekako šlo, potem pa je izgubila stik in zaostanek je bil prevelik. Rajko Hrvat se je čez progo dobro boril. Nekako smo upali, da mu bo uspelo do kolajne, a je na koncu žal zmanjkalo moči v finišu," pa je nastope skifistov ocenil Jurše.

Slovenski veslači so s tem zaključili z nastopi na teh sredozemskih igrah.

Macarolova in Mrakova po šestih plovih na petem mestu

Slovenski jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak sta po šestih plovih olimpijskega razreda 470 na petem mestu. Slovenska moška posadka v razredu 470 Andraž Gulič-Mitja Nevečny pa je mesto slabša.

Slovenija ima v razredu laser dva predstavnika: Nik Pletikos je na skupnem desetem, Matej Valič na 18. mestu, v razredu laser radial pa je Kim Pletikos na nedokončani sredozemski regati na desetem mestu.

V ponedeljek bodo jadralci in jadralke počivali, zadnje plove na morju pred Mersinom pa dokončali 25. in 26. junija.

Rokoborec Šernek doživel usodo Kuharja

Slovenski rokoborec Dejan Šernek je na sredozemskih igrah v Mersinu doživel usodo Jureta Kuharja. V kategoriji do 96 kg je izgubil današnjo prvo borbo z Italijanom Daigorom Timoncinijem z 0:3, zavoljo poraza Italijana v naslednji borbi pa nato ostal tudi brez nastopa v repesažu.

Drugi slovenski rokoborec grško rimskega sloga Kuhar je v kategoriji do 74 kilogramov v prvem krogu naletel na neugodnega borca iz Egipta, Mostafa Ghanem pa je bil od člana rokoborskega društva Murska Sobota v soboto na koncu boljši z 2:1.

Slovenske rokometašice boljše od Makedonk, rokometaši od Egipta

Slovenske rokometašice so z 32:21 (12:10) premagale izbrano vrsto Makedonije. V slovenski ekipi sta bili s po sedmimi zadetki najboljši Neli Irman in Maja Zrnec, pri Makedonkah je Elena Gjorgijevska prispevala devet golov. Miša Marinček je v slovenski vrsti zbrala 16 obramb, pri Makedonkah pa Dijana Naumoska osem.

V tretji tekmi predtekmovanja v skupini B se bodo varovanke Marte Bon v ponedeljek ob 15. uri pomerile s Špankami.

Slovenska moška rokometna reprezentanca pa je v današnji tekmi skupine B premagala Egipt s 33:28 (22:14). V slovenski izbrani vrsti sta Jure Dolenec in Dean Bombač dosegla po šest, Borut Mačkovšek pa pet golov.

Izbranci Borisa Deniča se bodo v ponedeljek pomerili z Grki, v torek s Hrvati, v sredo pa še s Tunizijci.