Pet gornikov naj bi bilo Ukrajincev, trije Kitajci in en Rus, identiteta enega pa še ni znana, je sporočila pakistanska policija.

Odgovornost prevzeli talibani

Do napada je prišlo v baznem taboru pod goro Nanga Parbat, vse žrtve pa so bile ustreljene. Iz tega območja sicer vodijo številne odprave na Nango Parbat, deveto najvišjo goro sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odgovornost za umore je prevzelo gibanje pakistanskih talibanov Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), ki je tesno povezano z Al Kaido. »Mi smo to storili in prevzemamo odgovornost za napad. Šlo je maščevanje smrti Valiurja Rehmana. Svetu želimo sporočiti, da je to naš odgovor na napade ZDA z brezpilotnimi letali,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik gibanja Ehsanula Ehsan.

Maščevanje za napad z brezpilotnimi letali

Rehman, namestnik vodje talibanov v Pakistanu, je bil 29. maja ubit v ameriškem napadu z brezpilotnim letalom v pakistanski pokrajini Severni Vaziristan. TTP je dan kasneje pakistansko vlado obtožil odgovornosti za napad in napovedal maščevanje Rehmanove smrti.

Washington je sicer Rehmana obtožil organizacije napadov na ameriške in Natove sile v Afganistanu, iskali pa so ga tudi v povezavi s samomorilskim napadom na ameriško vojaško oporišče v Afganistanu leta 2009, v katerem je bilo ubitih sedem agentov Cie, pojasnjuje AFP.