Prireditelji so sprva objavili napačno razvrstitev točk, tako da po prvem dnevu Slovenija vodi. Hrvaška je z 91,5 točke na četrtem mestu, Avstrija na petem ima 87 točk, šesta je Danska (83,5), Izrael je sedmi (80), Ciper pa osmi (66).

Med šestimi slovenskimi zmagami je najbolj presenetila na 3000 m zapreke obetavna Maruša Mišmaš, ki je z 9:58,93 postavila tudi slovenski članski rekord. Za slovensko reprezentanco so zmage dosegli Primož Kozmus v metu kladiva (72,92 m m). Tina Šutej v skoku s palico (4,30 m), Snežana Rodič v troskoku (14,07 m), Martina Ratej v metu kopja (62,60), v teku na 400 m je bila nenadejano druga Liona Rebernik (53,63), to mesto je na 3000 m osvojila Sonja Roman (9:27,69), v skoku v višino pa tudi Rožle Prezelj (2,18 m).

Tretja sta bila na 100 m brat in sestra Jan (10,58) in Kristina Žumer (11,50). Slednja je tekla kot tretja tudi v štafeti 4 x 100 m, v kateri so bile še Kaja Debevec, Tina Jureš in kot zadnja Sabina Veit (44,73). Jan Žumer je tekel v zadnji predaji moške štafete 4 x 100 m ter skupaj z Luko Žontarjem, Gregorjem Kokalovičem in Blažem Brulcom zasedel tretje mesto (40,65).

Tekmovalni dan se za slovensko ekipo v prvih minutah sicer ni začel najbolje, saj je Kozmus kladivo v prvi seriji vrgel v mrežo, potem pa so mu še dodatno povili poškodovani levi gleženj, ki mu je več kot teden dni preprečeval mete na treningih. Le nekaj minut pozneje je na drugi strani stadiona Šutejeva podrla svojo začetno višino na 3,95 m. V drugem poskusu je bila uspešna in je nato v prvem presegla še 4,05 m. Tudi Kozmus si je z 69,64 m v drugi seriji praktično že zagotovil zmago, saj so preostali tekmeci tedaj zaostajali najmanj za štiri metre in pol.

Ciprčan Konstantinos Stathelakos se je v tretji seriji z 68,80 m zelo približal dotlej najdaljšemu metu Kozmusa. Slovenski rekorder je odgovoril z 72,92 m le nekaj trenutkov zatem, ko je Šutejeva v prvi seriji preskočila še 4,15 m, kar je bil njen najboljši dosežek v tej sezoni na prostem. Tedaj sta bile v konkurenci le še tri tekmovalke. Avstrijka Kira Gruenberg je bila trikrat neuspešna, ko so letvico dvignili na 4,20 m. To višino je Šutejeva izpustila, uspešna pa je bila Danka Carolina Bonde Holm., ki je nato že prvič zmogla 4,25 m. Šutejeva se je znašla v težavah, saj je letvico dvakrat podrla, tretjič pa je bila vendarle uspešna. Ko je bila letvica pet centimetrov višje (4,30 m), pa je bila slovenska rekorderka uspešna že prvič, Danka pa je končala tekmovanje. Šutejeva je po zmagi skakala še na 4,50 m, kar je norma za nastop na SP v Moskvi, vendar ji to tokrat ni uspelo.

Kozmus, ki je v prvem metu začutil bolečino v gležnju, je v naslednjih dveh serijah metal nekoliko krajše, vendar si je zagotovil zmago in nato v zadnjem, četrtem poskusu ni več metal. Sedaj ga čaka teden dni lažje rehabilitacije, ko bo opravljal treninge, vendar brez metov kladiva, zaradi česar bo izpustil najmanj tekmo v Ostravi.

Ko je Šutejeva končevala svoj drugi nastop v poletni, se je pričela ogrevati Snežana Rodič, tretja velika adutinja slovenske ekipe za zmago. Rodičeva je brez pravega doskoka v prvi seriji pristala pri 13,67 m. Temu ostale tekmice niso bile več dorasle, saj je Hrvatici Sanji Krneta 13,46 m zadostovalo za končno drugo mesto. Rodičeva pa je nadaljevala in v drugi seriji skočila že 14,07 m. V zadnjih dveh serijah je ostala brez izida, vendar je bila sama zadovoljna predvsem s tretjim skokom, ko je s prestopom letela prek 14,50 m.

Slabo uro pozneje pa je na startu meta kopja stala še Ratejeva, ki je bila tudi prva favoritinja za zmago. To vlogo je upravičila že v prvi seriji, ko je dosegla 62,52 m, po neveljavnem drugem poskusu je v tretjem vrgla 59,33 m, tekmovanje pa je zaključila z drugim metom prek 62 m. Namerili so ji 62,60 m, kar je njen najboljši dosežek sezone. Sama pa je želela, da bi že na tej tekmi prešla daljavo 65 metrov. Kljub temu, da še ni dosegla tega cilja, pa je premočno zmagala. Za njo je na drugem mestu Srbkinja Tatjana Jelača zaostala za skoraj šest metrov (56,88 m).