Triindvajsetletni športnik invalid, njegov oče Roman Jakič je obrambni minister, bo podvig začel danes ob 18. uri izpred Gradu Goričko. V nedeljo ob predvidoma 8. uri bo kolesarsko karavano pred Mestno hišo v Ljubljani pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, nato se bo karavana odpravila proti Obali, kjer naj bi ob 17. uri najprej prispela v Koper, uro pozneje pa še v slovenski biser Piran, kjer bo karavano pričakal tamkajšnji župan Peter Bossman. V okviru sprejema bo tudi manjši glasbeni koncert in zaključna prireditev s koncertoma Slavka Ivančiča in Vlada Kreslina.

Projekt prečenja Slovenije z ročnim kolesom v 24 urah je pripravil v partnerstvu z Društvom onkoloških bolnikov Slovenije, kolesaril pa bo v spremstvu nekdanjih onkoloških bolnikov, športnikov, ročnih kolesarjev in drugih znanih osebnosti. »Projekt je bil dolgo Jakičeva želja, po diagnozi in uspešnem zdravljenju raka dojke njegove žene Nine Wabra Jakič pa je dobil nov smisel: prečenje male države za velik cilj, osveščanje - ne zase in o sebi, temveč za druge,« so zapisali organizatorji kolesarskega projekta.

Jakič je član slovenske reprezentance v alpskem smučanju, dvakratni paraolimpijec in kandidat za zimske paraolimpijske igre leta 2014 v Sočiju. Študent 3. letnika Fakultete za šport, ki se od leta 2011 ukvarja z ekstremnimi športi, je v kajaku dvojcu z Marinom Medakom v devetih dneh preveslal 500 kilometrov Jadranske obale od Prevlake do Unij, se z zastavo spustil po hrbtišču Planice, druge največje smučarske letalnice na svetu in pri tem dosegel hitrost 118 kilometrov na uro. Ob koncu leta 2012 je bil uvrščen med 47 svetovnih športnikov, ki jim pripada naziv prijatelja Red Bullove fundacije Wings for life, družbo pa mu delajo velika svetovna športna imena, kot so Felix Baumgartner, Gregor Schlierenzauer in Benjamin Reich.