Najbolj bo pod drobnogledom Britanec Andy Murray. Na Otoku domačega prvaka Wimbledona čakajo že vse od leta 1936, ko je v Londonu slavil Fred Perry. Murray je lani izgubil v finalu proti Federerju, slaba tolažba pa je, da je Murray nekaj tednov kasneje v Wimbledonu slavil na olimpijskih igrah. »Zame je prvi favorit Đoković, toda tudi Murray ima svoje možnosti. Pričakujem, da je zdaj še bolj lačen zmage, ker zaradi poškodbe ni igral na Rolandu Garrosu,« je svojo napoved pred začetkom Wimbledona podal legendarni John McEnroe.

Žreb je nekaj sreče namenil tudi vsem trem slovenskim igralcem, saj se nihče od njih v prvem krogu ne bo pomeril z nosilcem. Najmlajši med Slovenci, 23-letni Aljaž Bedene, se bo v prvem krogu soočil z Argentincem Leondardom Mayerjem. »Z njim še nisem igral. Ne poznam ga tako dobro, videl sem ga igrati le na pesku, na travi pa ne vem, kako se znajde. Če bom odigral tako, kot sem začel letošnjo sezono na travi, lahko dobim 1. krog. Vsekakor želim dobro odigrati, potem pa bomo videli, kako bo šlo. Forma je v redu. Glede na to, da prej nisem veliko igral na travi, je v bistvu presenetljivo, kako dobro se znajdem. Veseli me, da lahko na vseh podlagah odigram dobro, zato komaj čakam začetek,« je dejal Bedene, ki je letos v Melbournu in Parizu prvič igral v najmočnejši konkurenci na turnirjih za grand slam. V obeh primerih je izpadel v prvem krogu.

»V Parizu sem igral z vročino. Kar sem lahko odnesel z odprtega prvenstva Francije, je bila velika izkušnja, presenetiti pa nisem mogel. Drugače pa sem bil zelo vesel, da sem dobil za tekmeca prav Jo-Wilfrieda Tsongaja. Če bi bil zdrav, se mi zdi, da bi se lahko bolje upiral, je pa bila vsekakor dobra izkušnja za naprej. Zdi se mi, da lahko z dobrim žrebom in dobro igro tukaj veliko naredim,« je še dejal Bedene, ki se je letos uvrstil v polfinale turnirja serije ATP v Chennaiju ter osvojil lovoriko na peščenem challengerju v Rimu.

Trikrat je v glavnem žrebu Wimbledona igral Blaž Kavčič, a ni dobil še nobenega dvoboja. »Sem šele priletel v London, tako da travnatega igrišča še nisem preizkusil. Formo bomo lahko določili šele na podlagi prvih treningov, ker je trava zelo specifična. Ne glede na to, mislim, da bo tri dni dovolj časa, da se privadim na travo. V Wimbledonu si nihče ne želi igrati s kakšnim specialistom za travo ali igralcem iz prve deseterice že v prvem krogu, zato lahko rečem, da sem z žrebom zelo zadovoljen. Treba pa je vedeti, da so vsi igralci, ki so direktno uvrščeni na takšen turnir, zelo dobri in da lahko vsak vsakega premaga. Če bom hotel zmagati, bom moral to na igrišču tudi pokazati,« je dejal Blaž Kavčič, ki se bo v prvem krogu pomeril z Nemcem Jan-Lennardom Struffom. Do zdaj še nista igrala na medsebojnih dvobojih.

Edini Slovenec, ki je že dobil kakšen dvoboj v Wimbledonu, je Grega Žemlja. Najvišje postavljeni slovenski igralec je lani in predlani prišel do uvrstitve v drugi krog, letos pa si najvišje uvrščeni Slovenec želi še več. »Upanje je tudi za četrtfinale, toda treba se bo skrajno resno lotiti prvega nasprotnika in potem bomo videli. Težko rečem do kam lahko pridem. Najprej prva tekma, potem pa naprej,« je dejal Grega Žemlja, ki se bo v prvem krogu pomeril z Američanom Michaelom Russellom. »Težko govorim o kakšni posebni sreči z žrebom. Mislim, da moj nasprotnik igra zelo dober tenis, doslej sva igrala štirikrat, dvakrat me je premagal. Tukaj ni lahkih nasprotnikov, je pa zanesljivo bolje od tega, kot pa, da se pomeriš z nosilcem že takoj na začetku v prvem krogu.«

Žemlja in Bedene bosta združila moči tudi v konkurenci dvojic. V prvem krogu bosta njuna tekmeca dvojčka Sanchai in Sonchat Ratiwatana iz Tajske. Pri dekletih bo edina Slovenka Katarina Srebotnik, ki bo nastopila v obeh konkurencah dvojic. vra, sta