Ko se je slovenski atletski reprezentanci v četrtek popoldan na poti iz Ljubljane v Zagreb na počivališču v Čatežu priključil prvi slovenski zvezdnik Primož Kozmus skupaj z brežiškimi atleti, ki bodo danes in jutri nastopili na evropskem ekipnem prvenstvu druge divizije v Kaunasu, sta ga pospremili žena Maja in hčerka Maria Rosa. »Bomo počakali do ponedeljka, ko se Primož vrne,« je odgovorila Maja na vprašanje, kdaj bo rodila sina, ki naj bi po roku privekal na svet v sredo, dan pred odhodom slovenske reprezentance v Litvo. Mati narava je naredila svoje in Kozmus je včeraj zgodaj zjutraj v Litvi izvedel, da je drugič postal očka. Novica je zaokrožila, ko je Brežičan tvitnil, da je to zanj »(Maks)imalno dober prvi poletni dan«, potem ko sta dala z Majo sinu ime Maks.

»Super, kaj naj rečem. Ponosen sem in srečen. Žal mi je, ker nisem bil ob Maji. A takšno je pač življenje. Naredil sem vse, bil med intenzivnimi pripravami med sezono ves čas v nizkem startu, da bi bil prisoten pri porodu. Kaunas bo v vsakem primeru nepozaben,« je bil ponosen Primož Kozmus, ki v Litvo ni pripotoval optimalno pripravljen, saj en teden že ni metal kladiva. Na enem od treningov v fitnesu je namreč nerodno stopil in si poškodoval gleženj. Pravi, da še čuti bolečine, a gre na bolje, kladiva pa ni metal, da ne bi tvegal še hujše poškodbe.

Poleg poškodovanih slovenskih atletov, med katerimi bo slovenska reprezentanca najbolj pogrešala Brenta LaRueja, sta svoja nastopa s seznama, ki ga je pripravil šef slovenske stroke Martin Steiner, odpovedala skakalec ob palici Andrej Poljanec in sprinterka Sara Strajnar. »Imamo realne možnosti, da se vrnemo v prvo divizijo evropske atletike. Za takšen dosežek morajo slovenski atleti tekmovati borbeno in povprečno. Če bomo tekmovali vrhunsko, ne bo težav. Poleg tega je pogoj, da štafete pridejo do cilja s palico, da ne bomo imeli odstopov, padcev in preveč prestopov. Zaradi naštetih stvari smo predlani v Izmirju izpadli iz prve lige, izločili pa smo se sami, saj nas niso premagali tekmeci. Bil sem vodja reprezentance, ko smo izpadli iz prve lige, in vesel bom, če bom vodja, ko bomo napredovali,« nam je včeraj na stadionu v Kaunasu v popoldanskih urah pripovedoval vodja slovenske reprezentance Martin Steiner.

Na poti do Kaunasa, ki se je zaradi zamude letala na zagrebškem letališču zavlekla za dve uri, tako da je slovenska reprezentanca prispela v hotel nekaj minut pred eno zjutraj, je bilo vzdušje pozitivno. Skakalec v višino Rožle Prezelj je ponosno razlagal, kako se mu je na repliko kitare Red Special podpisal legendarni kitarist Queenov Brian May. »Poslal sem elektronsko sporočilo, v katerem sem napisal, da se žal nisem mogel udeležiti njegovega nastopa ob zaključku olimpijskih iger v Londonu. Briana Maya sem prosil, če se mi lahko podpiše na repliko njegove kitare, in kmalu prejel obvestilo, da bo to storil z veseljem in spoštovanjem do olimpijca,« je razložil Rožle Prezelj. Igranje električne kitare je postala Prezljeva strast v zadnjih letih, potem ko je v najstniškem času pet let hodil v nižjo glasbeno šolo, v kateri je igral trobento. Pravi, da mu z leti bolj odgovarja rokovska glasba, rad pa pove, da zna zaigrati že šest pesmi na »rdeči specialki«.

Posebno dobrodošlico nam je ob prihodu v jutranjih urah pred hotelom pripravil domačin. »Dobrodošli v Kaunasu. Vas zanima, kam ste prišli? V najbolj litovsko mesto. Pri nas je najmanjši odstotek ruskega prebivalstva. Mesto je precej bolj zaspano kot denimo prestolnica Vilna, a mislim, da vam bo všeč. Še posebej v teh dneh, ko boste deležni visokih temperatur,« nam je sam od sebe pojasnil prijazni domačin, ki je ob besedi Slovenija takoj pomislil na košarko. Litovci o košarki vedo vse, prebivalci Kaunasa pa so posebej ponosni na svoj Žalgiris, trofejni košarkarski klub.