Na ustanovni kongres sem šel, ker so me zavedla lepa Jankovićeva gesla. Napovedovala se je nova, leva stranka, ki je edina dajala upanje, da bo končala obdobje dotedanjega vladanja ekipe, ki že dolga leta deluje v škodo slovenske države. Ker smo vam Slovenci verjeli, ste tudi zmagali na volitvah. Zato je bilo toliko bolj boleče, da ste kljub zmagi prav vi poskrbeli, da je Janša znova prišel na oblast.

Da ste očitna predvolilna goljufija, ki naj z drugačnostjo zavaja volilce, ste potrdili pred meseci, ko je padla vlada. Ne bi bilo treba drugega, kot iti na izredne volitve, in v tistem nemirnem času po izbruhih nezadovoljstva bi na volitvah odpadli vsi, proti katerim je bil uperjen ljudski srd, zanesljivo Janša, Virant in Erjavec. Njihov volilni poraz bi bil tak, da bi se najverjetneje morali za vedno posloviti od politike.

Rešila jih je vaša nova vlada, ki se je kmalu pokazala kot stara vlada, le da z novo predsednico.

Samo nekaj mesecev je bilo treba in ni težko videti, da je ta še slabša od Janševe. Očitno niso samo obramboslovci tisti, ki jim med študijem niso nič povedali o osnovah ekonomije. Če bi imeli ta predmet na tekstilni fakulteti, bi predsednica morala vedeti, da so proizvodnja, potrošnja in trgovina ena sama velika celota. Proizvodnja omogoča potrošnjo, kot omogoča potrošnja proizvodnjo, posrednik med njima je trgovina, država pa živi od dajatev, ki jih pobere vsem.

Sicer pa je pojasnjevanje izguba časa. Z njim sem začel samo zato, ker sem tako prizadet ob prodaji Mercatorja in vseh tovarn, ki jih še napovedujete. Tudi če bi bili popolnoma slepi in neumni, bi morali v teh letih dojeti, da razprodaja slovenskih tovarn in potem njihovo ukinjanje (saj tujci pokupijo samo tisto, kar jim je konkurenčno in zato, da to ukinejo) uničuje gospodarsko moč vseh nas in naše države. Problem Slovenije ni prevelika poraba, naš problem je premalo ustvarjene nove vrednosti, te pa brez tovarn, ki jih sistematično uničujete, ne more biti. Prepuščanje trgovine tujini odnaša čez meje tudi njene dobičke.

Po drugi strani pa nas imate pri vseh teh prodajah vedno znova za norca. Tudi zdaj spet razglašate, kako bo hrvaški kupec ohranil slovenske dobavitelje, kot ste nas delali enako neumne pri prodaji Fructala. Komaj se je pogodba dobro posušila, novi srbski lastniki že nočejo več tukajšnjih breskev.

Kako vas vseh skupaj ni sram!

In še premierka, ki naj bi bila iz leve stranke, se gre poklonit papežu, in to tako, da bi bolj samozavestno izvedla še Ljudmila Novak. Vsak tak poklon papežu, Nemcem, Italijanom, Avstriji in še komu nas vedno znova stane in se spreminja v razprodajo Slovenije. Zaradi teh priklonov potem naša sodišča pod lažnim videzom prava razveljavljajo stare pravnomočne sodbe in dajejo nemškim, madžarskim in vsem mogočim tujim grofom ter nacističnim barabinom iz druge svetovne vojne, česar jim Slovenija nikoli ne bi smela dati.

Zato ker ne služite naši državi, ne iščete denarja, ki so ga ljudje iz vaše druščine na razne načine poslali na Ciper, v Srbijo, Rusijo, Vatikan in še kam, nas pa odirate vedno bolj. Kramarju ste pustili milijon evrov nagrade za čas, ko so iz banke odšle v nič stotine milijonov, kot ugotavljate danes in se delate presenečene.

Dajte, no, tudi če nas imate za neumne tako zelo, da bi temu samo ploskali, pa vsi vendarle nismo.

Častni znak svobode Republike Slovenije in druga odlikovanja za vojno leta 1991 sem že zdavnaj dal Vojnemu muzeju Logatec, če ne, bi jih vrgel za vami.

Tvegali smo svoja življenja, da nam uničujete državo, v katero smo tako zelo verjeli, da smo bili zanjo pripravljeni tudi umreti.

Takrat bi nam morali povedati, kdo ste in kakšni so vaši cilji. Res bi se goljufija, ki jo imenujete slovenska samostojnost, najverjetneje kljub temu posrečila, toda nekateri zanesljivo ne bi šli za vami.

V letu dni, ki ste mu ga dali, si bo Janša opomogel in se zaradi vas lahko spet vrnil na oblast. Ko bo ljudsko nezadovoljstvo znova prekipelo, ali pred vsakimi novimi volitvami kar tako, si boste izmislili novo, navidezno drugačno stranko ali kakšno drugo volilno prevaro. Pozitivne Slovenije najverjetneje že po naslednjih volitvah ne bo več med odločujočimi strankami, zato bo nova prevara potrebna.

Tako bo šlo, dokler bo šlo, toda jaz s tem nočem imeti več nobenega opravka.

Janez J. Švajncer, Logatec