Kamnik. Na Veliki planini so te dni temperature za nekaj stopinj nižje kot v dolini, in kot pravi Polona Grahek iz družbe Velika planina – Zaklad narave, vedno pihlja tudi prijeten vetrič. Zato jim po deževnem aprilu in maju zdaj obiskovalcev, ki iščejo prijetnejše zavetje pred vročino, prav nič ne manjka.

V pastirskem stanu pri Gradiškovih bodo lahko vse dni posegali po kislem mleku, maslenku in ajdovih žgancih z ocvirki, skuti, siru in še marsičem.

Po besedah Polone Grahek je letos med prvimi obiskovalci zlasti veliko Hrvatov in Nizozemcev, prek poletja pa se bo zagotovo na planini znova znašla množica turistov z vseh koncev sveta, še napoveduje. Dodaja, da novosti na planini letos ne bo veliko, a saj si jih obiskovalci, ki cenijo njeno skromnost in neokrnjenost, niti ne želijo. Je pa letos precej bogatejši Preskarjev muzej, katerega prenovo bodo nekoliko slovesneje proslavili naslednjo nedeljo ob 11. uri.

Oskrbnica Andreja Pečan pravi, da bodo obiskovalcem predstavili veliko novih, ročno izdelanih pastirjevih pripomočkov iz lesa in gline, nova pastirjeva oblačila, sirjenje na odprtem ognjišču, knjižico o pastirjevem življenju, zbrane popeljali po pastirski vasi in jih za konec postregli s kapljico ruševca in rezino pastirjevega sira. »Sredi vasi znova živimo kot pred 200 leti, ko je bilo življenje pastirjev še povsem prilagojeno in prepleteno z naravo,« se postavi Andreja Pečan in pojasni, da so njihova nova izvirna stara kmečka oblačila krojena tako, da se blaga ni preveč rezalo, nedrčkov in spodnjih hlač pa se takrat tudi ni nosilo... V izvirna oblačila sta oblečena tudi pastirja, ki pričakata obiskovalce na vhodu Preskarjevega pastirskega muzeja.

Nova oblačila in novi pripomočki že žanjejo navdušene poglede obiskovalcev, ki v edini povsem ohranjeni pastirski bajti brez dimnika in oken radi prisluhnejo tudi zgodbicam o pastirskem življenju. Vstopnina v skromno pastirjevo bivališče s kuriščem in posteljo v sredini bajte in lopo za živino okoli bivališča stane dva evra. av