Živčnost in nervoza na zaposlitvenem razgovoru nista dobrodošla in kljub veliki želji se večina kandidatov na zaposlitvenem razgovoru zaradi živčnosti težko sprosti in tako težje dokaže svoje kompetence ter izpostavi svojo konkurenčno prednost.

Z zDEnKO v Tivoliju

V zavodu Zaposlim delodajalca verjamemo, da se skozi osebni in neformalni pogovor, ki ne obsega potnih rok ter poslovnih oblačil, ljudje bolj sprostimo in lažje pokažemo svoj pravi jaz. S tem v mislih smo se odločili, da v neformalnem okolju in sproščenem vzdušju skupaj z manjšo skupino iskalcev zaposlitve spregovorimo o vseh tegobah in težavah, s katerimi se srečujejo na trgu dela.

V sredo, 19. junija, smo tako v Tivoliju priredili prvo manjše neformalno srečanje iskalcev zaposlitve, ki smo ga v ekipi Zaposlim delodajalca poimenovali kar »zDEnKA v naravi«. Druženje je potekalo na odejah za piknik v senci dreves čudovitega parka Tivoli in v prijetni družbi uporabnikov portala Zaposlim delodajalca in drugih iskalcev zaposlitve.

V popolnoma sproščenem in prijetnem vzdušju smo se pogovarjali o temah, ki drugače vzbujajo stres in ustvarjajo napetost: iskanje zaposlitve, pridobivanje novih delovnih izkušenj, karierna rast, krepitev kompetenc in zaposlitveni razgovori. Izmenjali smo si nasvete ter primere dobrih praks ter pokukali v življenjepise naših udeležencev in jim v okviru naše storitve PimpMyCV svetovali, kako te izboljšati in nadgraditi.

Kadroviki jim ne odgovarjajo

Ko je beseda stekla, so se udeleženci hitro razgovorili o svojih dosedanjih delovnih izkušnjah, načrtih za nadaljnji karierni razvoj, predvsem pa so izkazali veliko mero strasti do dela in želje po pridobivanju novih izkušenj ter širjenju obzorij.

Brez kritik delodajalcev in kadrovikov seveda ni šlo. Mnogi še vedno ne morejo razumeti, zakaj podjetja ne odgovarjajo na njihove prijave, in so razočarani nad nekorektnostjo premnogih kadrovikov, ki obljubljajo odgovore, a do njih vse prevečkrat ne pridejo. Ker pa se iskalci zavedajo tudi lastnih pomanjkljivosti in ne zgolj napak kadrovikov, so izpostavili tudi svojo skromnost pri osebnih predstavitvah. Skromnost je lepa čednost, pravi star slovenski pregovor. Drži, da je skromnost lepa vrlina, vendar ne povsod in ne vedno. Še vedno prepogosto opažamo, da s(m)o iskalci zaposlitve v svojih osebnih predstavitvah preskromni in predvsem sramežljivi. Tudi naši udeleženci sredine zDEnKe so v svojih življenjepisih premalo poudarili svoje dosežke v prejšnjih zaposlitvah; kako so njihove osebnostne karakteristike in prenosljive kompetence ključnega pomena za doseganje uspehov pri zadanih delovnih zadolžitvah in kako jih pri delu motivirajo tako osebna integriteta kot visoko naravnana delovna storilnost.

Na zDEnKI smo tako želeli izpostaviti in dokazati, da se v vsakem potencialnem kandidatu za zaposlitev skrivajo kreativna iskrica in konkurenčne prednosti. Na plano se jih da pripeljati v okolju, ki je manj stresno, nekonformno, ki kandidate spodbuja, da se izkažejo v najboljši možni luči. Srečanja zDEnKA bomo tako zagotovo ponovili in bodo postala del naših stalnih aktivnosti. V prihodnosti pa upamo, da se nam pridružijo tudi HR-specialisti in delodajalci in se na lastne oči prepričajo, da je v manj stresnem okolju rekrutiranje novih sodelavcev lahko zelo prijetna in kreativna aktivnost.

Za informacije o naslednjih srečanjih »zDEnKA v naravi« spremljajte portal www.zaposlimdelodajalca.si in našo stran na Facebooku.