A biti svoboden pomeni tudi, da se morate za to čemu odreči. Čeprav imajo praviloma sodobni avtodomi vse, ne morejo zamenjati hotelske sobe, tuša v sobi ali hitrosti osebnega vozila, da o drugih prevoznih sredstvih niti ne govorimo. Če ste »avtodomar«, ste drugačni, o tem ni dvoma.

Tudi izkušeni popotniki sem ter tja naletijo na kakšno težavo, ki jih preseneti, za novince, ki si to vozilo najamejo za teden ali dva na leto, pa je nepredvidljivih stvari več kot tistih, na katere lahko zagotovo računajo. Ne manjka zgodbic, kako so posebno v južni Evropi avtodomarji hitro tarča nepridipravov, ki imajo na zalogi nove prijeme, kako vdreti v vaš mali grad na kolesih. Zavedati se moramo namreč, da avtodom ni oklepno vozilo. A če ni oklepnik, ki bi bil zavarovan pred tatovi, pa zagotovo je kot oklepnik, ko govorimo o njegovih voznih lastnosti. To je še ena past, ki hitro zavede običajne voznike osebnih vozil – avtodomi so visoki, okorni, nepregledni, predvsem pa samosvoji. Že z ustreznim nalaganjem prtljage, sprotnim preverjanjem, ali je vse pritrjeno in zaprto, ter nenehno mislijo, da so zunanje dimenzije nekaj novega za povprečnega voznika, lahko privarčujete marsikatero težavo.

Prava priprava predvsem pa pogovor z izkušenimi avtodomarji, ki vam lahko izdajo marsikatero skrivnost in dajo pravi namig, med potjo pa druženje s sebi enako mislečimi, uporaba zdrave pameti in zvrhane mere previdnosti in počitnice se lahko začnejo. Pravijo, da ne moreš vedeti, dokler ne poskusiš. Najemodajalcev je dovolj, cenovni razponi so različni. Poskusite, mogoče ste iz pravega testa. In če niste, boste vsaj vedeli, o čem vam govorijo vaši sosedje. Vsak si mora svojo sliko narisati sam. Ta največ šteje.