V Mersinu je danes dvakrat zadonela slovenska himna po zaslugi plavalke Anje Klinar ter judoistke Vlore Beđeti, ki je v velikem finalu s končnim prijemom pristrigla peruti Italijanki Martini Lo Giudice in jo ukanila po dobri poldrugi minuti boja. Beđetijeva je prikazala suverene predstave, najprej je na kolena položila Grkinjo Sofio Tsolani, svoj pohod do odličja najbolj žlahtnega leska pa nadaljevala po zmagoslavju nad domačo tekmovalko Tugbo Zehir.

"Kolajne sem zelo vesela, toliko bolj, ker je to moja prva zlata. V tem trenutku se še ne zavedam mojega uspeha. Najtežja je bila prva borba, ko sem prebila led, je bilo nadaljevanje veliko lažje," je po zmagi dejala Beđetijeva.

Nareksova se je v svoji kategoriji v finalu pomerila s Španko Lauro Gomez Ropinon, tretjeuvrščeno z letošnjega evropskega prvenstva v Budimpešti, na koncu pa jo je tekmica s Pirenejskega polotoka ukanila z vazarijem. Finalni boj je bil izenačen, Nareksova je vseskozi skušala nadoknaditi zaostanek, ki ga je pridobila na začetku dvoboja, pri tem pa ni bila uspešna. Nareksova je v prvem krogu ugnala Italijanko Eleno Morreti, nato pa Alžirko Djazio Haddad.

"To so že moje četrte sredozemske igre. Potihem sem si želela zlate kolajne, a tudi srebrna je zame zlatega sijaja," je po drugem mestu dejala Nareksova.

Jereb je v finalu moral priznati premoč Špancu Sugoiju Uriarteju Marcosu, pred tem pa je premagal Turka Murata Dogana in Srba Ilijo Ciganovića.

"Vsi boji so bili težki in naporni, imel sem tudi nekaj sreče v prvi borbi, ko sem se izognil tekmečevemu iponu. Na drugem sem si poškodoval arkado. Imel sem kar veliko problemov, če upoštevam še poraz v finalu, a načeloma sem zadovoljen s svojimi nastopi v Mersinu," je dejal Jereb.

Vodja slovenske judoistične odprave Gregor Brod je po prvem tekmovalnem dnevu dodal: "Malo grenkega priokusa je, saj smo si želeli tri zlate kolajne, a tudi s to bero odličij smo lahko zadovoljni."

Danes je nastopil še Matjaž Trbovc, v kategoriji do 60 kg pa je bil od njega boljši Libanonec Mohamed Elhadi Elkawisah.

V soboto bodo nastopili Nina Milošević (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Marko Prodan (do 73 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg) in Tadej Mulec (do 90 kg).

Klinarjeva prva z dvema medaljama v Mersinu

Plavalka Gorenjske banke Radovljice, Anja Klinar, je prvi dan sredozemskih iger v turškem Mersinu osvojila kar dve medalji. Jeseničanka je najprej zmagala na 200 metrov mešano, takoj nato pa nastopila še na 400 prosto, kjer je osvojila srebrno medaljo.

Na 200 mešano je bila Klinarjeva z 2:14,40 nepremagljiva. Italijanki Stefania Pirozzi in Carletta Toni sta zaostali debelo sekundo in pol. Drugače je bilo na 400 prosto, kjer je z naskokom z dosežkom 4:09,18 zmagala Italijanka Martina di Memme. Utrujena Klinarjeva se je s 4:11,61 na dve desetinki približala osebnemu rekordu, srebro pa ni bilo ogroženo, saj je Španka Claudia Dascu Romeu za drugim mestom zaostala skoraj sekundo.

"Glede na to, da po obdobju hitrih kopalk še nisem plavala 200 mešano pod 2:15, je izid 2:14,4 zelo dober obet za 400 mešano. Nato sem imela 400 prosto zelo kmalu in bilo je težko. Prepričana sem, da bom ob drugi priložnosti, ko se bom pripravila le na to disciplino, lahko še kakšno sekundo hitrejša. Seveda sem z zmago in drugim mestom zelo zadovoljna, saj moje paradne discipline šele prihajajo," je po dveh medaljah povedala Klinarjeva.

Konkurenca je na sredozemskih igrah zelo močna, saj bosta Pirozzijeva in Tonijeva zelo močni tudi na 400 mešano in 200 delfin, glavnih disciplinah Klinarjeve. "Pirozzijeva je italijanska prvakinja v teh dveh disciplinah in obe bova imeli v naslednjih dneh še priložnost za dober izid," je še povedla Klinarjeva, ki bo ob tem nastopila še v dveh slovenskih štafetah.

Zelo zadovoljen je bil tudi slovenski selektor Miha Potočnik, ki s Klinarjevo sodeluje tudi v radovljiškem klubu: "Za Anjo lahko rečem, da je izpolnila prav vse cilje in celo presegla pričakovanja."

Nastop se je tokrat ponesrečil Damirju Dugonjiću, ki je bil na 100 metrov prsno le peti, Tjaša Vozel je na 100 m prsno osvojila sedmo mesto, ostali slovenski plavalci pa so se poslovili v predtekmovanju.