Raziskovalna ekipa, ki jo je vodil dr. Ivan Sprajc, izredni profesor na Inštitutu za antropološke in prostorske študije pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je odkrila 15 piramid, vključno s tisto, ki je visoka 23 metrov. Mesto so poimenovali Chactun, kar pomeni rdeča skala oziroma velika skala. Kot je za Reuters povedal Sprajec, je bilo to mesto verjetno nekoliko manj naseljeno kot veliko majevsko mesto Tikal v Gvatemali, v njem pa bi lahko živelo med 30 in 40.000 ljudi, čeprav je potrebna nadaljnja raziskava, da bi lahko določili natančno oceno.

»Chatun je verjetno svoj vrhunec doživel med pozno klasično dobo majevske civilizacije med leti 600 in 900 našega štetja,« je povedal Sprajc. Raziskovalno delo ekipe je odobril Nacionalni mehiški inštitut za antropologijo in zgodovino, finančno pa so odpravo podprli National Geographic Society in dve evropski podjetji. Sprajc pravi, da je mesto, ki je veliko 22 hektarov in leži 120 km stran od Chetumala, eno največjih, kar so jih našli na Jukatanu. Najbližja naselbina oziroma ruševine te naselbine je malo mesto imenovano Xpujil, ki je oddaljeno 25 kilometrov. »Celotno mesto je preraščeno z džunglo,« je še dodal Slovenec.

Mesto je bilo do sedaj še neznano arheologom, Spajc pa je našel dokaze, da so bili tam že ljudje pred njegovo ekipo, pred približno 20 ali 30 leti, od takrat pa ne več. »Gozdarji in nabiralci kavčuka so bili zagotovo tukaj, saj smo našli zareze na drevesih,« je povedal Sprajc in dodal, da ti ljudje nikoli niso obvestili nikogar, do so te ruševine našli.

Chactun je bilo verjetno zelo pomembno majevsko mesto

Med pregledovanjem zračnih posnetkov, ki so nastali pred petnajstimi leti, s katerimi so želeli spremljati naravni rezervat, kjer ležijo na novo odkrite ruševine, je Sprajc in njegova ekipa zaznala obrise ruševin in si zabeležila koordinate. Kar tri tedne so porabili, da so očistili 16 kilometrov dolgo pot skozi džunglo, da so prišli do ruševin. Potem, ko so šest tednov vrisovali v zemljevide in dokumentirali ruševine, so blokirali pot, preden so mesto zapustili, da bi onemogočili dostop.

Številna igrišča za športne igre sicer nakazuje na to, da je bilo Chactun zelo pomembno mesto, je še pojasnil Sprajc. Verjetno je bilo zapuščeno okrog leta 1000, domnevno zaradi demografskega pritiska, spremembe klime, vojn in upornikov. Upa, da bo odkritje osvetlilo odnose med različnimi regijami majevskega imperija v tistem obdobju. Majevska civilizacija je bila ena najbolj naprednih in je na svojem vrhuncu vladala večjim območjem na Jukatanu, v Belizeju, Gvatemali in Hondurasu. V Tikalu, ki so ga prvič na zemljevid postavili arheologi v poznem 19. stoletju, je živelo približno 90.000 ljudi.