Fia je že v četrtek na sedežu zveze v Parizu opravila preiskave in večurna zaslišanja ekipe Mercedes in dobavitelja pnevmatik Pirellija. Očitali so jima, da sta s skrivnim testiranjem kršila pravila. Sredi maja so v Barceloni namreč opravil tri dni testnih voženj s Pirellijevimi pnevmatikami z letošnjim dirkalnikom, kar je v nasprotju s pravili. Pri Mercedesu so se branili, da niso sami organizirali testiranj, pač pa so le pomagali Pirelliju.

Fia je nazadnje odločila, da ne bo posegla po strožjih kaznih, lahko bi uporabili tudi denarno globo ali pa v najslabšem primeru za ekipo tudi izključitev. Mercedes in Pirelli sta jo odnesla le z opozorilom, poleg tega pa nemška ekipa ne bo smela sodelovati na naslednjih uradno dovoljenih testiranjih pnevmatik julija v Silverstonu.

"Fia želi, da bi se ekipe na tem primeru in njegovih posledicah nekaj naučile. Obenem bomo poskrbeli, da bodo v prihodnje nadzor pri takšnih dogodkih strožji," je v pojasnilu zapisala krovna avtomobilistična organizacija.

Precej nezadovoljni pa so bili z odločitvijo pri konkurentih v prvenstvu formule 1 Red Bullu in Ferrariju, ki sta se tudi pritožila, ker sta menila, da je nemška ekipa s testiranji pridobila nepošteno prednost pred tekmeci. "Ker so ostali brez kazni, bodo vse prihodnje teoretične razprave o zmanjševanju stroškov brez vrednosti. Odprli smo Pandorino skrinjico, ki jo bomo težko spet zaprli," je o razpletu afere menil direktor Red Bulla Helmut Marko.