Dobrih sedem let po tragediji, ko so pred diskoteko Lipa umrla tri dekleta, je ta napovedala ponovni zagon. Za sinoči je bil tako najavljen prvi dogodek z naslovom Lipa Clubbing, čeprav gostinski lokal, kjer naj bi zabava potekala, nima obratovalnega dovoljenja. Organizator, podjetje Viro-Tim, ki ga vodi mati obsojenega Roberta Tomasa Zavašnika Milena Zavašnik, je poleg tega prijavil dogodek tudi za danes, jutri in za ponedeljek, vse kot javne prireditve, ki naj bi trajale do zgodnjih jutranjih ur.

Kot je povedala vodja občinske uprave Vanja Debeljak, je Zavašnikova že konec maja vložila prvo vlogo za podaljšanje obratovalnega časa z do 22. ure na do 5. ure zjutraj, vendar pa v njej ni le pozabila prijaviti rednega obratovalnega časa, ampak je uporabljala tudi napačne termine za gostinski lokal, zaradi česar je bila vloga zavrnjena. V začetku junija je nato vložila novo vlogo, o kateri mora občina odločiti v roku 30 dni. »Pred odločanjem smo želeli slišati še mnenje krajevne skupnosti, ki pa je glede na sredin sestanek precej enotno. Petnajst odstotkov volilcev se je izreklo proti obratovanju v nočnem času. To stališče seveda ni zavezujoče, jasno pa je, da ga bomo pri odločanju upoštevali. Mnenje krajanov namreč izhaja iz stanja, v kakršnem je bil ta del vasi pred tragično nesrečo, ko se je zdelo, da stvari uhajajo izpod nadzora,« je dejala Debeljakova.

»Ljudje imajo zelo slabe izkušnje s to diskoteko. Ne želijo si hrupa, ropota, prometne gneče, ne nazadnje pa tudi ne prekrškov in celo kaznivih dejanj. Vse to se je namreč dogajalo pred leti, ko je bar obratoval,« je odločitev krajanov pojasnila predsednica krajevne skupnosti Spodnje Pirniče Nada Prešeren. Slišati je celo, da je bilo včasih ob 9. uri zjutraj na vrhu Šmarne gore še vedno slišati glasbo iz diskoteke, a naj bi eden od predstavnikov omenjenega podjetja Viro-Tim, sicer vodja varnostne službe, na sredinem sestanku zagotovil, da so investirali tudi v boljšo zvočno izolacijo.

Prešernova z njihovim prepričevanjem, tako kot tudi večina drugih prisotnih, ni bila zadovoljna. »Predvsem nismo dobili odgovora, kako naj bi jim zaupali, da bodo za vse poskrbeli, če so pred tem leta in leta delovali mimo dovoljenj, zakonov in mimo volje občanov. Tudi takrat namreč niso imeli dovoljenja za podaljšan obratovalni čas, pa se jim vseeno ni zgodilo nič, razen da so plačali nekaj glob.«

Poraja se torej vprašanje, ali bo Zavašnikovim na podoben način uspelo izigrati ne le krajevno skupnost, ampak tudi pristojne službe še enkrat. Občina Medvode je že stopila v stik s tržnim inšpektoratom, ki je pristojen za nadzor nad izvajanjem zakona o gostinstvu, na inšpektoratu pa so zatrdili, da bodo po uradni dolžnosti opravili nadzor. Globe, predvidene za kršitve omenjenega zakona, se gibljejo med 1200 in 40.000 evri, a se krajani bojijo, da ta strošek, enako kot pred leti, ne bo dovolj velik, da bi obratovanje bara ustavil. Za komentar in pojasnila smo želeli vprašati tudi Zavašnikovo, a se ta ni želela pogovarjati z nami.

Povsem na mestu je medtem tudi skrb, da bi čez eno leto bar Villa Lipa lahko spet prevzel kar sam Robert Tomas Zavašnik, ki je bil zaradi odgovornosti za tragedijo pred diskoteko obsojen na pet let zapora. Zavašnik se že štiri leta uspešno izmika roki pravice, izvršitev kazni pa zastara maja prihodnje leto.