V Mersinu v Turčiji bodo danes dvignili zastor nad sedemnajsto izvedbo sredozemskih iger, ki med drugim pomenijo uverturo v prihajajoče olimpijsko leto, ko bodo na sporedu zimske olimpijske igre v Sočiju. Turčija, ki se v zadnjem času spopada s hujšimi političnimi nemiri, se bo po letu 1971 drugič preizkusila v vlogi gostiteljice sredozemskih iger, na katerih bo nastopila pisana paleta slovenskih športnikov z visokimi ambicijami.

Začeli leta 1951 v Egiptu

Idejni oče sredozemskih iger je Egipčan Mohamed Taher Pasha, doktor političnih ved, ki je leta 1948 v Londonu predstavil zamisel o ustanovitvi novega športnega dogodka. Želel je poenotiti mediteranske dežele in spodbuditi zamisel o liberalnem sprejemanju različnih kulturnih in verskih prepričanj. Veliko zamisli je pobral že od olimpijskih iger, zato so bile njegove pobude kmalu uslišane. Že leta 1951 je Egipt premierno gostil nov športni dogodek, na katerem je v trinajstih športnih disciplinah nastopalo 734 športnikov iz desetih različnih držav. Dandanes je podoba tega tekmovanja kajpak drugačna, bolj moderna.

Logotip sredozemskih iger so trije beli krogi, ki na modri podlagi plavajo v vodi. Krogi predstavljajo različne celine – Evropo, Afriko in Azijo, od koder prihajajo države udeleženke, pomen vode pa se skriva v sredozemskem morju. Ko je iger konec, se vsaka država poslovi od uradne zastave tekmovanja in jo simbolično izroči prihodnjemu gostitelju prvenstva. Čez štiri leta bodo igre v Tarragoni v Kataloniji, za priredbo tekmovanja čez osem let pa resno kandidirajo mesta nekdanje Jugoslavije – Dubrovnik, Mostar in Kotar. Sredozemske igre so bile najbližje slovenskemu ozemlju leta 1979, ko so potekale v Splitu na Hrvaškem.

Izrael zavrnili iz političnih razlogov

Naslednjih deset dni bo v turškem turističnem mestu Mersin sodelovalo 24 držav, kar je največ v bogati zgodovini sredozemskih iger. Afričani bodo imeli predstavnike iz Alžirije, Egipta, Libije, Maroka in Tunizije, Azijci iz Libanona in Sirije, Evropejci pa iz Albanije, Andore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Cipra, Francije, Grčije, Italije, Makedonije, Malte, Monaka, Črne gore, San Marina, Srbije, Slovenije, Španije in Turčije. Čeprav nekatere države ne mejijo na sredozemsko morje, jim organizatorji vseeno izrekajo toplo dobrodošlico, ne dovolijo pa nastopiti nekaterih drugim deželam, ki so zaprosile za vstopnico.

Izraelu so zaradi političnih razlogov denimo že davno zaprli vrata. Nekdanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Avery Brundage je v nekih drugih časih celo izjavil, da »ne razume, zakaj si Izrael sploh želi nastopiti na igrah, ko pa vidi, da ni zaželen«. Od tedaj se Izraelci ne poskušajo več prijaviti, organizatorji pa so v vsej zgodovini zavrnili še devet drugih držav, ki so si poskušale zagotoviti vizum. Med njimi so denimo Bolgarija, Portugalska in nekatere arabske dežele, a so bili v komiteju striktni: »Ne izpolnjujete geografskih kriterijev, zato vas ne moremo sprejeti medse.«

Od 500 do 20.000 obiskovalcev

Kakor koli, v Mersinu ne glede na vse obljubljajo najboljše sredozemske igre do zdaj. Turško ministrstvo za šport je pred pol leta sporočilo, da so za infrastrukturo porabili že 215 milijonov turških lir, kar znaša okoli 85 milijonov evrov, sicer pa je država za izvedbo sredozemskih iger obljubila še enkrat višjo finančno podporo. Organizatorji bodo šest tisoč športnikov in njihovega spremljevalnega osebja nastanili v olimpijski vasi, obiskovalci pa bodo uživali ob spremljanju 34 športnih panog. Največ gledalcev lahko sprejme glavni nogometni stadion v mestu s kapaciteto 20.000 sedežev, najmanj podpornikov na tribunah pa bodo imeli dvigovalci uteži, badmintonisti in nekateri odbojkarji, ki bodo tekmovali v dvoranah za skromnih 500 obiskovalcev.

Glede na uspešnost na tekmovališčih je na dosedanjih igrah na prvem mestu suvereno Italija, ki ima kar 1967 odličij, od tega 750 zlatih kolajn. Druga je Francija (skupno 1550), tretja Španija (1126). Slovenija zaseda dvanajsto mesto s 101 kolajno, pred njo je Hrvaška, za njo pa Sirija. V Turčijo bo odpotovalo 144 slovenskih športnikov in športnic, skupaj pa vsa ekipa šteje 203 člane, med njimi tudi tri ekipe. Vse bo vodil nekdanji trofejni veslač Iztok Čop. Na zadnjih igrah v Pescari je naša reprezentanca osvojila sedem zlatih odličij.