»Že prvi dan po končanih kvalifikacijah s Hrvaško smo začeli priprave, saj je dela veliko. Najprej moramo urediti urnik priprav in prijateljskih tekem, kar pa je težko, saj imajo ostale države, ki so si evropsko prvenstvo zagotovile že prej, urnike že zaključene in so se za močne tekme dogovorile med seboj,« je dejal slovenski selektor Luka Slabe.

»Čim prej si prizadevamo vzpostaviti kontakte, v kratkem času zagotoviti kraje, kjer bodo potekale priprave, saj, kot vemo, Slovenija letos gosti evropsko prvenstvo v košarki, zato nekatere dvorane niso na voljo. To je sicer zapleteno z logističnega vidika, v ozadju pa poteka fizični del priprav, zbiranje podatkov o nasprotnikih, kadrovski premislek, kdo bo v ekipi in kdo ne, tako da še ogromno za postoriti,« je dodal.

Če imajo najboljše evropske reprezentance zaseden urnik, je drugače z drugimi svetovnimi velesilami. »Dogovarjamo se, da bi v začetku avgusta odpotovali v Rio de Janiero, kjer imamo dobre zveze in nam je zato tudi uspelo dobiti povabilo, da bi del priprav preživeli z brazilsko odbojkarsko reprezentanco,« je razkril Slabe. Končna potrditev naj bi bila znana najkasneje jutri. Prav tako še ni znano, ali bodo v brazilski reprezentanci zaigrali vsi njeni zvezdniki ali pa bodo priložnost dobili mlajši igralci.

Trenutno je potrjen turnir konec avgusta, ki ga bo gostil Maribor. Poleg slovenske reprezentance bodo na njem nastopile še Bolgarija, Danska in Kanada. Slovenija je prejela še povabilo, da bi gostovala v Turčiji, pred odhodom na evropsko prvenstvo pa bi v Slovenijo prišla še Belgija. »Načrtujem med šest in osem pripravljalnih tekem, vsekakor pa ne preveč, saj skušamo iti na prvenstvo sveži,« je povedal Slabe.

Bistveno več tekem pred evropskim prvenstvom bodo imeli slovenski tekmeci v skupinskem delu. Srbija, Finska in Nizozemska igrajo v svetovni ligi, pa še dobro jim gre od rok. Kljub temu so slovenski cilji usmerjeni v četrtfinale, kar bi bil največji uspeh slovenske reprezentance v zgodovini, a Slabe pravi: »Moji cilji so bistveno višji, morda celo nekoliko previsoki, da bi jih razkril javnosti. Uvrstitev v četrtfinale je osnova, ko si enkrat tam, pa je mogoče marsikaj.«

Tudi dolgoročni načrti Slovenske zveze so visoki. Eden od teh je uvrstitev v svetovno ligo, nato še na olimpijske igre leta 2016, morda pa se bo zveza odločila tudi za kandidaturo za gostitev evropskega prvenstva leta 2017. Pobudo je dal kar ljubljanski župan Zoran Janković, ki si seveda želi, da bi bile njegove Stožice čim bolj v obratovanju. »Pojavila se je ideja, da bi Slovenija leta 2017 kandidirala za evropsko odbojkarsko prvenstvo. Kaj več trenutno ni znano, bo pa drugače septembra, ko bo kongres evropske odbojkarske zveze,« je povedal Jankovićev dober prijatelj Metod Ropret, ki je predsednik slovenske odbojkarske zveze in župan Brezovice.