To je pokazala študija, ki so jo opravili pri Mednarodni agenciji za raziskovanje raka (IARC) v sodelovanju z nemškim Centrom za raziskovanje raka (DKFZ) in Ameriškim nacionalnim inštitutom za raka (NCI). Izsledke študije so objavili v Reviji za klinično onkologijo (Journal of Clinical Oncology).

Študija je pokazala, da protitelesa E6 na HPV16 v krvi pokažejo na zelo visoko tveganje, da bo oseba zbolela za ustnim rakom, ki ga povezujejo s tem virusom, in sicer rakom mandljev, glasilk, mehkega neba in začetka jezika. »Ti rezultati so zelo spodbudni. Prej namreč nismo vedeli, ali so ta protitelesa prisotna v krvi, preden lahko raka diagnosticiramo. Če bodo nadaljnje študije potrdile te rezultate, lahko v prihodnosti razvijemo orodja za zgodnje ugotavljanje bolezni,« je povedal dr. Paul Brennan, vodja oddelka za genetiko na IARC in vodja raziskave. »Zdaj namreč nimamo na voljo označevalcev, s katerimi bi zgodaj ugotavljali tega raka.«

V študijo je bilo vključenih 135 posameznikov, ki so razvili tega raka, tretjina pa jih je imela protitelesa E6 v krvi kar do 12 let prej, preden se je razvila bolezen, v primerjavi z le desetimi posamezniki od 1599, ki tega raka niso razvili. Vsi udeleženci so bili del evropske prospektivne študije o raku in prehrani EPIC, v katero so zajeli 500.000 ljudi iz desetih držav, spremljali pa so jih od leta 1990 dalje.

Druga pomembna ugotovitev študije je, da so imeli pacienti z rakom ustne votline, pri katerih so ugotovili protitelesa E6 pred diagnozo raka, trikrat večjo možnost, da bodo preživeli pet let po postavitvi diagnoze, kot pacienti s tem rakom, pri katerih protiteles niso odkrili.

HPV je sicer bolj znan po tem, da povzroča raka na materničnem vratu in druge rake v genitalnem predelu, vendar je odgovoren tudi za vse bolj naraščajoče število rakov v ustni votlini, še posebno med moškimi. Ocenjujejo, da je 30 odstotkov teh rakov povezanih s HPV. Glavni povzročitelj je tip HPV16. Do zdaj je bil rak ustne votline dokaj redek in so ga povezovali s kajenjem in uživanjem alkohola. V zadnjih desetletjih pa je pojavnost tega raka dramatično narasla, še posebno v Evropi in Severni Ameriki. Naraščanje obolevnosti povezujejo z naraščanjem okužb s HPV in spreminjanjem spolnih praks, saj ljudje vse bolj prakticirajo oralni seks.

Rezultati študije tako dajejo upanje, navajajo avtorji, da bodo v prihodnosti razvili inovativne laboratorijske teste, ki bodo pomagali razviti orodja, s katerimi bi preprečili ali ugotovili raka dovolj zgodaj kot tudi izboljšali zdravljenje te bolezni. lo