V knjigi so opisali zdravilne rastline, ki se uporabljajo na našem področju in zajeli vse namene njihove uporabe. V primeru nekaterih rastlin znanstvenih študij, s katerimi bi podprli uporabo rastline v določen namen, niso našli, a so rabo vseeno vključili, ker so menili, da je rastlina dovolj uveljavljena ne samo v tradicionalni rabi, ampak tudi uradni medicini (na primer pri diuretikih), je povedal dr. Samo Kreft, eden od dveh urednikov. Ljudsko rabo in rabo v uradni medicini so strogo ločili. Rastlinska zdravila so v luči uradne medicine nekoliko zapostavljena, predvsem zato, ker mejijo na ljudsko medicino, ki sicer ni nič slabega, je povedal Kreft, sicer profesor za zdravilne rastline.

Knjiga je razdeljena na 14 poglavij, vsako poglavje o zdravilni rastlini pa je razdeljeno na podpoglavja, tako da lahko bralec enostavno najde tisto, kar ga zanima, na primer botanični opis rastline, kemijsko formulo, uporabo, klinične študije, zanimivosti o rastlini... Opisali so tipi izvlečka rastline: ali se uporablja v obliki čaja, tinkture, suhih ekstraktov, sirupov, sokov... in kateri tip je najbolj raziskan. Na trgu najdemo več izdelkov iste zdravilne rastline, nekateri imajo status zdravila naravnega izvora, drugi pa prehranskega dopolnila. Samo Kreft svetuje, da se, kolikor je le mogoče, izogibajmo uporabi prehranskih dopolnil, in še posebej tistih, ki vsebujejo zdravilne rastline. Po njih posezimo le, kadar na trgu ni paralele v obliki zdravila. Kakovost izdelkov v obliki zdravil je namreč bistveno večja, tako glede učinkovine, ki jo vsebuje, odmerka in drugih lastnosti izdelka.

Kako ravnati v primerih, ko študije dajejo nasprotujoče si rezultate, kot na primer pri ginku, kjer študije kažejo učinek na izboljšanje spomina oziroma ne pokažejo tega učinka? Kreft odgovarja, da nima smisla, da verjamemo zadnji študiji, ker praviloma ni boljša od prejšnjih. Sam je optimist in zaupa študijam, ki so pokazale, da ginko je učinkovit. Verjame, da so negativni rezultati študij odraz tega, da so v študiji uporabili neučinkovite izdelke, vključili populacijo, pri kateri res ni bilo učinkov, ali pa so merili izide, na katere substanca ne vpliva. Prav tako je treba pogledati, na kateri populaciji so dokazali učinek: pri zdravi populaciji jim ga ni uspelo dokazati, rezultati so bili boljši pri ljudeh, ki so imeli diagnosticirano demenco. lo