Povezava med mamo in dojenčkom

»Vsak dojenček ima pravico do dojenja,« je za nacionalno venezuelsko televizijo VTV, kot piše CNN, povedala zakonodajalka Odalis Monzon iz vladajoče socialistične stranke. Poleg tega, da bi prepovedali stekleničke za hranjenje, pa predlagani osnutek venezuelskega zakona za promocijo in zaščito dojenja vključuje tudi kazen za tiste, ki bi oglaševali mleko v prahu. Kot je povedala, so mednarodna podjetja, ki tržijo mleko v prahu, posegla v ključno vez med mamo in otrokom.

»Najpomembnejša je ljubezen, povezava med mamo in otrokom, ta povezava pa se včasih izgubi, ker dojenčki ne dobijo tiste topline, ki prihaja od dojenja,« še dodaja Monzonova. Predlog pa omenja tudi izjeme za mame, ki ne morejo dojiti zaradi bolezni, hkrati pa bi zagotovil ustvarjanje večjega števila »bank z materinim mlekom« in pozval podjetja da zagotovijo prostor, ki je namenjen za dojenje.

Kazni za kršitelje še niso znane

Kot piše CNN, zakonodajalka ni razkrila, kako bodo pristojni predvidene ukrepe zagotovili oziroma kakšne kazni čakajo kršitelje. Predlagani zakon je povzročil kar nekaj nestrinjanja s strani ostalih zakonodajalcev, ki so mnenja, da vlada lahko dojenje promovira tudi brez tega, da bi kaj prepovedala. »To je nesprejemljivo in alarmantno,« pravi Eduardo Marin, zakonodajalec iz ene od opozicijskih strank.

Že v začetku tega meseca pa je venezuelsko ministrstvo za zdravstvo poročalo o tem, da 27,1 odstotek mater v Venezueli, ki lahko dojijo, to tudi počnejo, in da se trudijo, da bi številko do leta 2019 povišali na 70 odstotkov, še poroča CNN.