Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je danes na okrogli mizi STA v Ljubljani predstavila potek sezone do vrhunca letošnjega tekmovalnega leta - evropskega prvenstva na Danskem. Slovenski odbojkarji so si turnir stare celine priborili z zmago na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij v ljubljanskih Stožicah proti Hrvaški. V dodatnih kvalifikacijah so si vozovnico za EP priborile le tri reprezentance, medtem ko so ostale to storile že prej. Glavna skrb vodstva slovenske izbrane vrste je zdaj dobiti čim več pripravljalnih tekem s kakovostnimi nasprotniki.

Čaka jih veliko dela in tudi priprave v tujini

Visoke cilje z ekipo ima tudi selektor Luka Slabe, ki z moštvom še ne pozna poraza. V prihodnjih mesecih čaka ekipo veliko dela. "Mi smo že dan po kvalifikacijah za EP začeli s pripravami, saj je dela veliko. Najprej moramo urediti urnik priprav in prijateljskih tekem, kar pa bo težko, saj imajo ostale ekipe, ki so si EP zagotovile že prej, urnike že zaključene. Čim prej si prizadevamo vzpostaviti kontakte, v kratkem času zagotoviti kraje, kjer bodo potekale priprave, saj, kot vemo, Slovenija gosti EP v košarki, zato nekatere dvorane niso na voljo. To je sicer zapleteno z logističnega vidika, v ozadju pa poteka fizični del priprav, zbiranje podatkov o nasprotnikih, kadrovsko, kdo bo v ekipi in kdo ne, tako da je dela veliko," je uvodoma dejal Slabe.

Slabe bo ekipo najprej najverjetneje peljal v Brazilijo. "Dogovarjamo se, da bi v začetku avgusta odpotovali v Rio de Janiero, kjer imamo dobre zveze in nam je tudi uspelo dobiti povabilo. V roku dveh dni bomo vedeli, kaj in kako. Potem nas v nadaljevanju čaka turnir v Mariboru konec avgusta, kjer bodo nastopile reprezentance Bolgarije, Kanade in gostiteljice EP Danske. V nadaljevanju se bomo odzvali povabilu Turčije, deset dni pred EP pa prihajajo v goste še Belgijci. Zaenkrat je stoodstoten samo turnir v Mariboru, medtem ko za ostalo še čakamo potrdila. Načrtujem nekje 6 do 8 pripravljalnih tekem, vsekakor pa ne preveč, saj skušamo iti na prvenstvo sveži," je povedal Slabe.

Selektor ima visoke cilje

Selektor je svoje osebne cilje z ekipo nekoliko zamolčal, saj meni, da "so morda celo nekoliko previsoki za javnost". Ne skriva pa, da želi vsaj v četrtfinale. "Na EP smo četrtič zapored, cilj oziroma želja je iti korak naprej, se torej uvrstiti v četrtfinale. To je obvezno, ko si enkrat tam, se lahko zgodi marsikaj, mislim, da je v četrtfinalu vse mogoče," je še dejal Slabe.

Igralski kader se zaveda težke naloge, ki jih čaka na Danskem. Moštvo že ima izkušnje z vsemi ekipami v skupini, največ z Nizozemsko. "Dobili smo močno skupino na EP. Z vsemi smo že igrali, imamo še veliko neporavnanih računov. Zelo dobro oceno o njihovi kakovosti lahko dobimo, če pogledamo njihove izide v letošnji svetovni ligi. Srbija je klonila le proti Rusom, Nizozemska vseskozi igra dobro, Finska je pri vrhu svoje skupine ... Čaka nas težko delo, če želimo v drugi del prvenstva," pa je dejal reprezentant Andrej Flajs.

Med pomembnejšimi cilji slovenske odbojke za prihodnja leta je še uspešna kandidatura za organizacijo evropskega prvenstva, moška reprezentanca pa želi tudi uspešno nastopati v evropski ligi, ki je odskočna deska za svetovno ligo. Edini cilj slovenske ekipe je po besedah selektorja Slabeta uspešno opraviti kvalifikacije za svetovno ligo, saj je to za slovensko odbojko edini korak naprej.