Banke globoko v rdečih številkah

Slovenske banke so v prvih štirih mesecih ustvarile za 41,5 milijona evrov izgube pred davki, kažejo aprilski podatki Banke Slovenije o poslovanju bank. Delež slabih posojil je aprila znašal 15,2 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke več kot marca. Bilančna vsota se je aprila, po dveh mesecih naraščanja, skrčila za 450 milijonov evrov.

SID banka v odkup 300 milijonov evrov obveznic

SID banka je sprejela ponudbe za prodajo obveznic v skupni nominalni vrednosti 299,96 milijona evrov po najnižji nakupni ceni oziroma po 98,5 odstotka cene. Z izvedbo delnega predčasnega odkupa lastnih obveznic se je nominalni znesek izdanih obveznic SID banke znižal z 1,025 milijarde na 725 milijonov evrov.

Tuš širi trgovsko mrežo v BiH

Skupina Tuš je v BiH odprla še štiri nove trgovine. Potem ko je v začetku meseca odprla trgovino v Gračanici, je v ponedeljek odprla še tri v Sarajevu. Zdaj ima v BiH 22 marketov in supermarketov, ki skupaj zaposlujejo 550 ljudi.

Imos z menjavo nadzornikov

Na ponedeljkovi skupščini podjetja Imos, ki ga vodi Barbara Perko Brvar, je prišlo do menjave nadzornega sveta. Danica Vrtačnik in Branko Kastelic tako nista več nadzornika Imosa, njuni mesti pa sta zasedla Jože Novak in Peter Heberle.

ARAO z novim direktorjem

Tomaž Žagar je novi direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO). Julijan Fortunat, sicer nadzornik v družbi Plinovodi in predsednik nadzornega sveta Salonita Anhovo, medtem ni več zastopnik te družbe.

Nova prokuristka RRC

RRC Računačniške storitve imajo novo prokuristko, to je postala Tatjana Čufer.

RTC Krvavec z novo nadzornico

Simona Mele je nova nadzornica v podjetju RTC Krvavec. V nadzornem svetu je zamenjala Gorazda Korošca.

Volfova nadzornica Gospodarskega razstavišča

Goranka Volf je 28. maja postala nadzornica podjetja Gospodarsko razstavišče, ki je v večinski lasti Mestne občine Ljubljana.

Arabske države privlačijo vlagatelje

Arabske države so lani kljub nemirom privabile za 47,1 milijarde dolarjev neposrednih tujih investicij. To je 9,8 odstotka več kot leta 2011, ko so te države beležile za 42,9 milijarde dolarjev vlaganj. Lanska raven je sicer za 28,5 odstotka nižja v primerjavi z letom 2010, ko so prvič izbruhnili upori arabske pomladi.

Pripravila Jan Bratanič in STA