Panoramska cesta številka ena med obema mestoma nudi prelepe poglede na Tihi ocean z razgibane obale, ki je ponekod nizka, drugje pa se dvigne na strme klife. Območje ni posebno gosto naseljeno, saj je prebivalstvo obmorske Kalifornije skoncentrirano v omenjenih velikih mestih. Gričevnata pokrajina in milo podnebje sta primerna za pašo govedi in velike ranče. Mesta v tem delu Kalifornije, kot so Santa Barbara, San Luis Obispo, Carmel, Monterey in še nekatera, pa imajo skupno značilnost, to je prestiž in bogastvo. Okolica je lepo urejena, hiše za visokimi zidovi, na ulicah so za razliko od Los Angelesa le belopolti Američani. Glede na veliko število igrišč za golf je ta oblika razvedrila ali pa statusni simbol v Kaliforniji zelo priljubljen. Med Carmelom in Montereyem je manjši polotok, znan kot 17 Mills Drive. Za vstop je treba plačati, po polotoku pa je vijugasto speljana 17 milj dolga panoramska cesta, kjer lahko občudujemo vile bogatašev, klube z igrišči za golf in lepe razglede na Pacifik. Tik pred sončnim zahodom so tam najlepši prizori rdeče osvetljenih skal in cipres, katerih oblike dajejo slutiti, da že leta in leta kljubujejo neugodnim vetrovom in pišu razpenjenih valov oceana.

Orjaški zimski obiskovalci

Z razglednih točk visoko nad morjem je zanimivo opazovati ali pa le slutiti kite, ki jih izdajajo visoki brizgi vode. To povzroči vznemirjenje med redkimi turisti, ki se podajo po tej cesti, vrhunec zadovoljstva pa je, če kit pokaže tudi rep. V okolici Big Sura, kjer je obala nizka in peščena, so našli svoj prostor slonji tjulnji. Vodni sesalci, ki so zaradi podkožne tolšče skoraj izgubili boj z neusmiljenimi lovci, so danes zaščitena živalska vrsta, njihovo število pa se spet povečuje. Na obalo pridejo vsako leto za nekaj mesecev v zimskem času, najprej samci, ki začnejo borbe za prevlado, še preden pridejo samice. Samice konec decembra in v januarju povržejo mladiče. Te živali v vodi živijo samotarsko življenje, preplavajo velike razdalje od Aljaske do južne Kalifornije, potopijo se do poldrugi kilometer globoko, pod vodo zdržijo približno 20 minut, na površino pa pridejo le za dve do štiri minute. Samci so dolgi štiri do pet metrov in tehtajo do dve toni, od nekoliko manjših samic pa se ločijo tudi po podaljšanem gobcu. Dogajanje na obali je zelo zanimivo; večina živali leži in se greje na soncu, od časa do časa se popraskajo po svojem obilnem telesu, včasih s sprednjo šapo vržejo nase pesek, če pa se skupaj znajdeta samca, se vname glasen boj, ki se konča tako, da jo poraženec popiha v morje. Opazovalcem je namenjena ploščad nad obalo, da ne motijo živali. Ves čas so prisotni tudi prostovoljci, ki turistom prijazno odgovarjajo na vprašanja, povezana z življenjem in navadami slonjih tjulnjev.

Intenzivno obdelan vrt ZDA

Nad San Franciscom se odpira rodovitna dolina Napa, ki je sinonim za ameriško vinogradništvo in vinarstvo. Zaznamujejo jo desetine kilometrov urejenih vinogradov in med njimi številne vinske kleti, kjer lahko turisti poskušajo vina, kaj pojedo, si kupijo spominke. Vinski turizem je tam namenjen bogatim, kar se hitro vidi po prestižnih limuzinah, ki so parkirane pred kletmi, dokončno pa je jasno, ko pogledamo cenik. V eni od znanih kleti Opus Day pokušina ene vrste vina, torej trije slastni požirki, stane 50, cela buteljka pa 200 evrov. V tisti dolini si je svoj prostor v konkurenci uspešnih izboril tudi Dalmatinec Grgić, ki se je pred pol stoletja tja preselil, da bi nadaljeval očetovo vinogradniško tradicijo, in uspel. Čeprav je danes Grgich, je ponosen na svoje korenine, kar je ob obisku kleti Grgich Hills Cellar mogoče videti na vsakem koraku.

V notranjosti Kalifornije poteka v smeri od severozahoda proti jugovzhodu velika dolina San Joaqiun Valley, ki se začne severovzhodno od San Francisca ob reki Sacramento z velikimi polji riža in konča na jugu, ko čez pusto gorovje preide v puščavo Mojave. Dolina je skrbno obdelana. Na stotine kilometrov je intenzivno obdelanih sadnih nasadov, zelenjavnih plantaž in govedorejskih obratov, zato ne čudi, da Kaliforniji rečejo tudi vrt ZDA. Ob večpasovni avtocesti je speljana tudi železnica, po kateri kilometrske kompozicije s po štirimi lokomotivami vozijo pridelke po vsej državi.

Združene države Amerike so za nas nekaj posebnega in drugačnega, Kalifornija pa je posebna tudi za Združene države, zato je obisk zanimiva in predvsem prijetna izkušnja, ki popotniku ostane v trajnem spominu.