Dolg primorskega kluba do igralcev, zaposlenih in dobaviteljev znaša okoli 500.000 evrov (podjetje Cimos je skoraj 10 milijonov »posojila«, ki ga je dalo klubu, verjetno že odpisalo), zato je njegovo vodstvo že sredi maja ustanovilo posebno pogajalsko skupino, v kateri so bili Aljoša Bertok, Rado Velkavrh (nekdanja rokometaša), Simon Maučec (predsednik navijaške skupine 12. Kopra) in Vianej Višnjevec. Po skoraj mesecu dni pogovorov z igralci je četverica v nedeljo v izjavi za javnost zapisala, »da so bile izčrpane vse možnosti za iskanje kompromisa. Strani ga nista našli, saj so bile finančne zahteve rokometašev, pri katerih so ostali neomajni, previsoke.« Četverica je na osnovi pregleda dejanskega denarnega stanja pripravila predlog, da se letni prejemki zmanjšajo za 25 odstotkov in da bi igralcem z določenim časovnim zamikom poravnali največ do 75 odstotkov pogodbeno določenih prejemkov. Sočasno je skupina ocenila, da ima velika večina igralcev doslej poravnanih 60 odstotkov dogovorjenih pogodbenih zneskov.

Da je statistika varljiva in da rokometaši upravičeno niso sprejeli predloga (kompromisa) skupine, potrjuje dejstvo, da je četverica »pozabila« na nekaj zadev. Igralcem naj bi kot izhodišče za pogajanja priznala samo 60 odstotkov pogodbenih obveznosti za letošnje leto, od novih zneskov pa bi v nekajletnem obdobju igralci dobili tri četrtine. Skratka, igralci, ki so se v iskanju svoje pravice (beri: denarja) obrnili tudi na Sindikat športnikov Slovenije (SPINS), bi morda v nekaj letih dobili od 25 do 30 odstotkov prvotnih pogodbenih zneskov. »Njihovi predlogi so bili povsem nesprejemljivi. Zadev ni mogoče reševati na takšen način, pavšalno, na horuk. Potreben je precej resnejši in temeljitejši pristop,« je ocenil Cimosov igralec Matjaž Brumen, ki je v Kopru igral šest sezon.

Le dva dni po izjavi za javnost pogajalske skupine so igralci včeraj po elektronski pošti razpošiljali svojo izjavo za javnost, v kateri so v celoti zavrnili trditve nasprotne strani, ki naj bi širila neresnice, zavajala javnost in igralce postavljala na laž. Ob tem je treba omeniti, da je bil pogoj za dogovor pogajalske skupine in igralcev popoln konsenz upnikov, a ker nekateri rokometaši niso privolili v ponujene zneske, je vse padlo v vodo. »Maja 2013 so se naši predstavniki sestali s predstavnikom vodstva kluba in zaposlenimi v klubu, in sicer z namenom sklenitve izvensodnega dogovora, ki bi omogočal nadaljnji obstoj in tekmovanje kluba v prvi ligi. V zastopstvu odvetnika Sindikata športnikov Slovenije, Davida M. Kende, smo od kluba zahtevali poravnavo 60 odstotkov neporavnanih pogodbenih obveznosti v daljšem (triletnem) časovnem obdobju (in ne 75 odstotkov, kot navajajo mediji). Prav tako so se vsi igralci, ki še imajo veljavne pogodbe s klubom, odrekli dokončni izpolnitvi pogodb v interesu sporazumne ureditve zadeve. V primeru pozitivnega odziva vodstva kluba smo bili igralci pripravljeni naše zahteve celo dodatno omiliti oziroma privoliti v še manjše poplačilo zapadlih obveznosti,« so igralci zapisali v izjavi za javnost. Poleg tega so zapisali, da bodo vztrajali pri svojih zahtevah in uporabili vsa pravna sredstva, da bodo dosegli svojo pravico in ugotovitev odgovornosti tistih, ki so krivi za nastalo situacijo.

»Prijavili smo se za prvo ligo, a ker ni prišlo do dogovora med pogajalsko skupino in igralci, v njej ne bomo igrali. Situacija v klubu je zelo težka, pravzaprav nerešljiva, zato je to edini izhod. V naslednjih dneh bomo podali odstopno izjavo, s čimer bomo tako klubom kot celotni ligi omogočili, da se pravočasno organizirajo,« je priznal Dušan Podpečan, nekdanji vratar in reprezentant ter zdajšnji član klubskega vodstva Cimosa (neuradno športni direktor). Podpečan je pojasnil, da razmišljajo o ustanovitvi novega kluba, v katerega bi prenesli sedanje mlajše selekcije (več kot 150 otrok). Tekmovanje bi novi klub (po neuradnih informacijah naj bi se imenoval Cimos 2013) začel v najnižjem slovenskem rokometnem tekmovanju – drugi ligi.

Na ponedeljkovi seji združenja prvoligašev Podpečan še ni imel uradnega pooblastila za izstop iz lige, včeraj pa je RZS poslala povabilo za prvoligaško tekmovanje dvema kluboma – Slovenj Gradcu 2011 in Krškemu. »Čeprav še nimamo uradne pisne izjave o Cimosovem izstopu iz prve lige, je združenje prvoligašev sklenilo, da pošlje povabilo dvema kluboma. Odgovor o svojem (ne)igranju morata v skladu s sklepom združenja podati do četrtka, 20. junija, do 12. ure. Če bosta oba odgovora pozitivna, bo na osnovi pravilnika o rokometnih tekmovanjih prednost dobil Slovenj Gradec 2011 kot četrtouvrščena ekipa v 1. B ligi v letošnji sezoni. Če se Korošci ne bodo odločili za igranje v prvi ligi, bo priložnost dobilo Krško,« pravi Samo Kuzma, projektni vodja za tekmovanja pri RZS, ki je na ponedeljkovem glasovanju za komisarja lige dobil šest glasov (za dokončno zmago bi jih potreboval osem), Franko Komel pa pet. Je pa združenje prvoligašev dobilo novega predsednika: dosedanjega prvega moža Dušana Šiška je zamenjal Ormožan Martin Hebar (5 glasov), ki je presenetljivo premagal Romana Pungartnika (Celje Pivovarna Laško, 4) in Matjaža Avsca (Izola, 2).

Rokometna zveza Slovenije se je morala tako že drugič v kratkem času lotiti popolnitve prve lige za tekmovalno sezono 2013/14. Po izpadu Sevnice in Krškega bi morala v prvoligaško druščino napredovati Slovan in Šmartno, prvi in drugi klub iz 1. B lige. Medtem ko v ljubljanskem klubu ni bilo dvomov o igranju med slovensko elito, so se v Šmartnem odločili, da se zaradi pomanjkanja denarnih sredstev (v predvidenem klubskem proračunu bi bili »prekratki« za 13.000 evrov) ne sprejmejo izziva. Po pravilniku je bilo mesto ponujeno tretjeuvrščeni ekipi iz 1. B lige, a se je tudi Dol TKI Hrastnik odrekel, zato je na vrsto prišla Sevnica, predzadnji klub iz prve lige. V Sevnici so prižgali zeleno luč in tako vendarle ostali v ligi (čeprav so uradno iz nje izpadli kot enajstouvrščeni med dvanajsterico), zaradi bližnjega uradnega izstopa Cimosa iz prvoligaškega tekmovanja pa bosta morala RZS in združenje najti dvanajstega člana.