Govor je o atletski blazini, namenjeni skakalcem v višino. Nekateri nanjo pristanejo z nižjih višin, najboljši s precej višjih. Eden tistih, ki na blazine po vsem svetu že dobro desetletje pristaja z višje višine, je slovenski rekorder v tej disciplini Rožle Prezelj. Kranjčan tekmuje v Kristusovih letih, torej je v jeseni svoje športne poti. Glede na starost in dosežke gre novopečenemu diplomiranemu pravniku verjeti, da svoje telo pozna zelo dobro. Pogled na njegove dosežke razkriva, da je mojster doseganja norm za velike tekme, ki so vselej postavljene zelo visoko, ter povprečen pri uspehih na velikih tekmovanjih glede na število nastopov na njih.

Rožle Prezelj je v atletskem svetu znan tudi po tem, da se venomer odločno postavi za svoje pravice. Na nepravilnosti v Atletski zvezi Slovenije redno opozarja, argumente pa krepi z dejstvi. Zato znotraj vodstvene strukture športne panoge, iz katere prihaja, ni posebno priljubljen. Za nekatere je celo nepriljubljen. Hkrati je nenadomestljiv člen slovenske atletike. Sloveniji je v svoji karieri na evropskih pokalih, ki se po novem imenujejo evropsko ekipno prvenstvo, priskakal toliko točk, da si zasluži spoštovanja vreden odnos.

»Afera Blazina« je v slovenski atletiki izbruhnila lansko poletje in po večmesečnih pritožbah dobila epilog, da je bila blazina v Kopru en centimeter nižja od predpisanih standardov Mednarodne atletske organizacije. Odtlej je preteklo precej Save, da se je na vse skupaj skoraj pozabilo. Reka pa je znova poplavila minuli konec tedna v Novi Gorici. Rožle Prezelj je na finalu pokala Slovenije zapustil tekmovanje še pred samim začetkom, ker po njegovem in očetovem mnenju blazine niso ustrezale standardom tako po meri kot prožnosti. Prezlja je treba razumeti v nameri, da za vrhunske rezultate potrebuje maksimalne pogoje, ne pa da se obremenjuje, kako bo pristal na blazine, da se ne bo poškodoval, hkrati pa si želi čim prej doseči normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Svoje dokaze je podkrepil s številnimi slikami in meritvami, toda pritožbena komisija je ugotovila, da je bila novogoriška blazina v skladu z vsemi predpisi.

Prezelj in atletska zveza sta namesto glavnih akterjev postala glavna junaka, zgodba pa se bo razpletala še naprej. Če si izposodim aktualne besede Ljerke Bizilj, izrečene nekdanjemu slovenskemu premierju Janezu Janši, bi bilo za vse najbolje, da zgodba čim prej dobi epilog, da se o njej ne bo govorilo in pisalo še dolgo časa. Če imajo prav funkcionarji atletske zveze, naj Prezlja sankcionirajo! Če pa se dokaže nasprotno, naj s svojih funkcij odstopijo, ker jim niso kos! Predvsem pa se naj vsi zavedajo, da svoje funkcije opravljajo zaradi športnikov, v tem primeru atletov.